Přeskočit na obsah

Je možné, aby dohled nad zdravotní sestrou v lůžkovém provozu prováděl lékař?

Dotaz: V souvislosti s novými platovými tabulkami a tím i zvýšenými náklady zaměstnavatelů a platové náklady, se rozmáhají situace, kdy zaměstnavatel převádí sestry do devátých platových tříd- tedy pod dohled s tím, že nad nimi odborný dohled vykonává lékař. Jde o akutní lůžkový provoz. Zajímá mě, zda je opravdu možné, aby nad sestrami v lůžkové péči vykonával odborný dohled lékař. Měla jsem za to, že v ošetřovatelských odborných činnostech, smí odborný dohled nad sestrou vykonávat zase pouze sestra, a to registrovaná. Jak to tedy je?

Odpovídá Mgr. Petr Glogar - seniorní advokát mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Za výkon povolání pod odborným dohledem se dle § 4 odst. 4 zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, považuje výkon činností, ke kterým je zdravotnický pracovník (nebo jiný odborný pracovník) způsobilý nebo ke kterým způsobilost získává, při dosažitelnosti rady a pomoci zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu těchto činností bez odborného dohledu a v rozsahu, který tento zdravotnický pracovník určí. Z toho vyplývá, že odborný dohled nad činnostmi „neregistrované“ sestry skutečně může vykonávat sestra „registrovaná“, která je způsobilá k výkonu předmětných činností bez odborného dohledu.

Stejné ustanovení zákona nicméně dále výslovně říká, že odborný dohled může vykonávat také lékař, zubní lékař nebo farmaceut, a to v rozsahu své způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání. Možnost výkonu odborného dohledu lékařem tedy zákon jednoznačně předpokládá; podmínky tak nejsou nastaveny tím způsobem, že by nad „neregistrovanými“ sestrami mohly odborný dohled vykonávat vždy výhradně „registrované“ sestry. Nicméně, je třeba vzít do úvahy skutečnost, že kompetence lékařů v souvislosti s výkonem dozoru nad nelékařským personálem nejsou jednoznačně vymezeny vzhledem k tomu, že se v současnosti čeká na vydání prováděcí vyhlášky k zákonu 95/2004 Sb., o lékařích. Zákon o lékařích stanovuje způsoby získávání atestace lékařů, ale zatím nestanovuje konkrétní výkony, které může s danou atestací lékař výlučně dělat.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…