Přeskočit na obsah

Poslanci opět předložili návrh na zvýhodnění dárců krve a dřeně

Předchozí návrh poslanci v úterý stáhli, důvodem bylo to, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) k němu chtěl předložit pozměňovací návrh na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů.

Zástupkyně předkladatelů Věra Kovářová (STAN, za TOP 09) tehdy uvedla, že nechce dopustit, aby se kvůli novele strhla ostrá politická mela plná faulů a osobních útoků. Dodala, že návrh předloží obratem znovu a to tak, aby ho Sněmovna mohla schválit ve zrychleném režimu už v prvním čtení. Pokud tento postup nikdo nevetuje, nebude možné do návrhu vkládat pozměňovací návrhy.

Nynější návrh stejně jako předchozí předpokládá, že si dárci od základu daně budou moci odečíst 3000 korun místo nynějších 2000 korun. Zavádí se také odpočet 20.000 korun za jeden odběr kostní dřeně. Návrh už neobsahuje novinku, která by uzákonila odpočet 8000 korun ze základu daně za vstup do registrů dárců. Proti tomu se minule postavilo ministerstvo financí, které poukazovalo na to, že z registrů mohou lidé vystoupit, aniž byli po dobu evidence aktivními dárci.

Návrh nyní dostane k projednání vláda, k předchozímu návrhu vyjádřila neutrální postoj. Ministr Babiš při jeho projednávání řekl, že návrh na daňové zvýhodnění dárců podporuje.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené