Přeskočit na obsah

Mohou absolventi zahraničních lékařských fakult pracující v České republice používat titul MUDr.?

Dotaz: Setkala jsem se s následujícím případem. V Karlových Varech (domnívám se ale, že tomu bude stejně tak v celém západočeském lázeňském trojúhelníku – Karlovy Vary, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně) pracují jako lékaři absolventi zahraničních škol z východních zemí.  To je asi v pořádku, pokud mají tzv. nostrifikaci vzdělání.  Tito „lékaři“ však používají u svého jména akademický titul MUDr., ale ze zákona o vysokých školách smí akademické tituly v České republice udělovat (přiznávat) pouze a jen tuzemské vysoké školy.  České vysoké školy a univerzity zahraniční absolventi nevystudovali, neabsolvovali.

A co se týče procesu uznávání zahraničního vzdělání ministerstvem školství (příp. ministerstvem obrany u vojenské medicíny) nelze přece zahraničním absolventům uznávat tuzemský titul ministerstvem, když mu toto ze zákona vůbec nepřísluší. Co si o této praxi myslíte?

Odpovídá Mgr. Petr Glogar - seniorní advokát mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Spolu s uznáním zahraničního vysokoškolského vzdělání (tzv. nostrifikací) se uznává pouze akademický titul, který absolventovi přiznala zahraniční vysoká škola. Držitel zahraničního diplomu má v té souvislosti právo užívat výhradně ten akademický titul či jiné označení absolventa vysoké školy, který je uveden v jeho diplomu, nikoliv jeho český ekvivalent. Jedinou výjimkou jsou akademické tituly dosažené ve státech, s nimiž má Česká republika uzavřené tzv. ekvivalenční dohody (aktuálně pouze Slovensko, Německo, Polsko, Maďarsko a Slovinsko).

Pokud určitá osoba užívá titul MUDr. v rozporu s výše popsanými pravidly, a tedy neoprávněně, lze takové jednání považovat za nepřípustné nejen z morálního, ale též z právního hlediska. Pamatuje na ně především současný přestupkový zákon, dle kterého se jedná o přestupek proti pořádku ve státní správě, za jehož spáchání hrozí pokuta do výše 3 000 Kč.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…