Přeskočit na obsah

Zubní lékaři by měli především edukovat o prevenci

Zubní kaz stále zůstává nejrozšířenějším onemocněním světové populace. V rozhovoru pro MT objasnil prezident České stomatologické komory MUDr. Pavel Chrz význam zubní prevence. O chrup by podle něj měli pečovat lidé od dětství po seniorský věk, což je také téma letošního Světového dne orálního zdraví, který připadá na 20. březen.




  • Co mohou udělat zubní lékaři pro to, aby měli lidé zdravé zuby?

Samozřejmě prevence je lepší než pak drahá a pro pacienta náročná léčba. V zubním lékařství je prevence velmi důležitá, mnoho stomatologických onemocnění je ovlivnitelných chováním našich pacientů. To znamená, že zubní lékaři by měli především edukovat o prevenci.




  • Měl by tedy podíl prevence na zubní péči stoupnout, tím pádem by pak bylo potřeba méně ošetření zubních problémů?

My se domníváme, že by prevence měla být na prvním místě a měla by také být lépe hrazena zdravotními pojišťovnami, aby zubní lékaři měli motivaci poskytovat prevenci a naopak neměli motivaci provádět protetické práce, které jsou nesmírně drahé. Jestliže se budou naši pacienti o svůj chrup starat stejně, jako se starají pacienti například ve Švýcarsku, zcela jistě klesne potřeba následného ošetřování a následných protetických prací.




  • Ze zdravotního pojištění jde ročně 1,5 miliardy korun na plomby, kterých se udělá kolem pěti milionů za rok. Podle komory by bylo lépe využít tyto peníze na prevenci?

To tvrdíme od samého začátku. Jsme přesvědčeni, že výplně by neměly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, protože kazy jsou z 90 procent ovlivnitelné chováním pacienta, správnou ústní hygienou, správnými stravovacími návyky. Jestliže se takto budou lidé chovat, potom potřeba výplní zásadním způsobem klesne. Ve Švýcarsku se tak podařilo za dvě generace snížit kazivost zubů o 80 až 90 procent.




  • Opakovaně se objevovaly návrhy omezit hrazení plomb z veřejného pojištění. Pojišťovny by je hradily jen dětem, těhotným ženám či seniorům. To podporujete?

Jistě. Návrhy České stomatologické komory na zrušení úhrady z pojištění vždy směřují k produktivní generaci, to znamená nad 18 let a do 60 až 65 let, aby to nepostihlo důchodce, kteří jsou sociálně slabší skupinou obyvatelstva. Chránit je také nutno bez rozdílu věku pacienty s opravdu závažnými celkovými onemocněními, která se projevují i v dutině ústní. Tam by nebylo dobré, abychom je ještě zatěžovali platbami.




  • Komora má plán, jak lépe využít peníze určené na zubní péči. Chcete o něm jednat s nynějším ministrem zdravotnictví, nebo své návrhy dáte až nové vládě?

O prosazení našeho plánu se snažíme řadu let. Snažili jsme se získat pro něj podporu u různých ministrů, pravicových i levicových. Jediný ministr za TOP 09 doc. MUDr. Leoš Heger, CSc., pochopil, v čem je problém, a souhlasil s námi, že opravdu u dospělé generace by bylo dobré, kdyby si výplně hradila sama. Z ostatních ministrů, zřejmě v rámci popularity a toho, že v ČR probíhají permanentně nějaké volby, žádný nechtěl s tímto nepopulárním opatřením vystoupit, takže se nám je nepodařilo prosadit. Současný pan ministr je v čele resortu na příliš krátkou dobu, aby takovéto zásadní rozhodnutí provedl.




  • Pacienti si teď platí lepší péči celou. Pomohlo by k jejich většímu zájmu o moderní materiály, kdyby si mohli pouze připlatit rozdíl mezi cenou a úhradou od pojišťovny?

Nevím, jestli by to pomohlo. Já si myslím, že opravdu ze všeho nejdůležitější je prevence. Nevím, jestli jsem zrovna správný příklad, ale já mám pouze dvě výplně. Starám se o zuby, jak jsem se ve škole naučil, není to nějaká hyperpéče, ale péče, která přináší úspěchy. A tak by se měli chovat všichni lidé.



K VĚCI...

Zubní péče v číslech

 

  • Účinnost prevence dokládají evropské statistiky – v roce 1978 bylo bez zubů 55 procent obyvatel EU ve věku 45 až 54 let (a 86 procent starších 65 let), v roce 2008 šest procent (41 procent starších 65 let).

 

 

  • Česká stomatologická komora registruje přes 10 000 zubních lékařů, desetina je ze zahraničí a podle podaných žádostí o práci v ČR jich brzy může být až třetina. Zejména důchodci a ženy pracují na částečný úvazek, reálně plný úvazek má 6 500 stomatologů.

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené