Přeskočit na obsah

Technologie v diabetologii. Diabetologická ambulance přeplněná technologiemi.

Ošetření nemocného v diabetologické ordinaci začne tím, že sestra načte do počítače jeho identifikátor z karty (čárový kód, čip nebo něco podobného QR kódu). Pacient vstoupí na váhu, nechá si změřit krevní tlak, data budou automaticky odeslána k jeho jménu do počítače. Sestra stáhne data z glukometru, senzoru a inzulinové pumpy. Odebere vzorek kapilární krve, plně automatizovaným analyzátorem stanoví důležité parametry – glykovaný hemoglobin, někdy LDL cholesterol, triacylglyceroly a další. Vše se opět načte automaticky do počítače. Dále sestra zkontroluje data o interaktivní edukaci v domácím prostředí, vše se načte do zprávy o aktuálním vyšetření. Taktéž se do této zprávy automaticky načtou poslední výsledky z centrální laboratoře, vykreslí se i důležité grafy vývoje glykovaného hemoglobinu za poslední roky. Protože jí zbude čas, poptá se po domácích mazlíčcích, vnoučatech či jiných podobných důležitých věcech. Mezi řečí vyfotí oční pozadí a odešle k vyhodnocení do centra. Občas provede screeningové vyšetření autonomní kardiální neuropatie, periferní senzitivní neuropatie. Také natočí jednou ročně EKG, které se automaticky přiloží ke zprávě o kontrole.

Pak se pacient podívá k diabetologovi. Ten s pacientem rozebere aktuální výsledky, probere trendy, vývoj v poslední době, vyhodnotí záznamy z výše uvedených zařízení. Všechna data má již v počítači. Zkontroluje paměťovou retenci edukací získaných informací, doporučí další interaktivní edukaci (nová témata, opakování, hloubková edukace). Objedná k edukátorovi nebo doporučí projít definované lekce s kontrolními otázkami na webu. V případě, že byl pacient zařazen do systému telemetrické kontroly, vyhodnotí průběh a doporučí bezpečnostní limity pro další sledování. Vyhodnotí rizika komplikací, potvrdí či upraví cílové hodnoty pro terapii. Pobaví se s pacientem o tom, co ho trápí, protože na něj bude mít dosti času. Vytiskne kompletní zprávu s recepty, vše zkontroluje a pacienta objedná v elektronickém kalendáři na kontrolu.

Každý měsíc ambulance dostane data o tom, jak úspěšně jsou léčeni sledovaní nemocní. Na základě kontinuálního sledování bude moci ambulance vyhodnotit úroveň péče, data bude moci porovnat s celostátními a krajskými průměry. Lékař se nebude muset starat o ekonomiku ani o administrativu – na to si najme specializovanou společnost, která mu na klíč optimalizuje výkonnost a vyjedná za něj veškeré potřebné dokumenty s plátci zdravotní péče. Lékař nebude muset po nocích přepočítávat, jestli hrozí, či nehrozí regulace. Prostě bude jenom aktivně odpočívat, vzdělávat se a těšit se na druhý den do své technologiemi vybavené diabetologické ordinace.

Zdá se to jako snový nesmysl, ale bezpečně vím, že vše, co jsem popsal, již některé ambulance dělají. Nevím ani o jedné, která by byla takto vybavená vším a měla takto zpracované všechny výše popsané algoritmy práce. Ale každá z uvedených plně automatizovaných činností a technologických vychytávek je již k dispozici a jednotlivé ambulance ty jednotlivé prvky využívají. Takže stačí pouze spojit vše na jednom místě v celek, který prostě bude technologiemi nabitou diabetologickou ambulancí.

Zdroj: MT

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…