Přeskočit na obsah

Zopovědnost za obsah webových stránek a facebooku zdravotnického zařízení

Dotaz: Naše zdravotnické zařízení provozuje webové stránky a facebook. Zajímalo by nás, kdo nese právní zodpovědnost za diskusní fórum a příspěvky, které se na obou médiích objeví.

Odpovídá Vendula Mezeiová z mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Za projevy porušující zákon, zejména v případech neoprávněného zásahu do práv na ochranu osobnosti a soukromí osoby či v případech diskriminačních či hanobících projevů apod., může odpovídat fyzická osoba i osoba právnická, tedy i poskytovatel zdravotních služeb, za něhož pověřený zaměstnanec na webové stránce či facebookové stránce zveřejňuje příspěvky.

Ve vztahu k facebookovým stránkám je nutno odkázat na obecné podmínky společnosti Facebook, se kterými společnost spojuje práva a povinnosti všech svých uživatelů – tedy jak těch, kteří si zřizují svou facebookovou stránku, tak těch, kteří na nich diskutují.

V prvé řadě, je ohledně informací, které sám poskytovatel zdravotních služeb sděluje ve svých příspěvcích nutno upozornit, že hlásí-li se poskytovatel k určitému odbornému statusu a způsobí-li škodu svou neúplnou či nesprávnou informací nebo škodlivou radou, kterou by neposkytoval zcela nezištně, ale v očekávání určité výhody (např. budoucí provize, udržení dobrého klienta apod.)., bude za takto vzniklou škodu odpovídat.

Dále je stěžejní povinnost poskytovatele zdravotních služeb k ochraně osobních údajů, které nesmějí být na webových ani facebookových stránkách ani jejich prostřednictvím nezákonně zpracovávány ani sdělovány. Podle judikatury se provozovatel diskuse v souvislosti s ochranou osobních údajů nezprostí „své odpovědnosti tvrzením, že pouze poskytuje prostor pro příspěvky, ale sám nic nezveřejňuje. Je totiž patrné, že jednotliví přispěvatelé své komentáře na server dávají právě proto, aby se jejich příspěvky dostaly k široké veřejnosti, a staly se tak veřejně přístupnými, což umožňuje.“ V této souvislosti upozorňujeme na nové evropské nařízení 2016/679/EU, které bude i v České republice přímo účinné vůči všem subjektům, a to od 25. května 2018. Nařízení s porušením povinností spojuje značné pokuty.

Mimoto poskytovatel zdravotních služeb musí na svých webových i facebookových stránkách dodržovat povinnosti spojené s regulací reklamy, např. na léčivé prostředky na lékařský předpis.

Vedle odpovědnosti za vlastní příspěvky je třeba uvažovat i o odpovědnosti za příspěvky a projevy jiných uživatelů na diskusním fóru, které poskytovatel zdravotních služeb provozuje. Poskytovatel zdravotních služeb je vázán mimo jiné i zákonem č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti. Poskytovatel zdravotních služeb bude odpovídat za protizákonný obsah příspěvků uživatelů, pokud by mohl vzhledem k předmětu své činnosti a okolnostem a povaze případu vědět, že jednání uživatele jsou protiprávní, nebo pokud se prokazatelně dozvěděl o protiprávní povaze obsahu nebo o protiprávním jednání uživatele a neprodleně neučinil veškeré kroky, které lze po něm požadovat, k odstranění nebo znepřístupnění takovýchto informací. Poskytovatel zdravotních služeb není ovšem povinen dohlížet na obsah přenášených nebo ukládaných informací nebo aktivně vyhledávat skutečnosti a okolnosti poukazující na protiprávní obsah informace.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…