Přeskočit na obsah

Technologie nové generace představena v Praze

Jedná se o léčebné výkony prováděné vnitřkem cév a kontrolované rentgenovým prosvěcováním s digitálním zpracováním (Image Guided Therapy) pomáhají především kardiologickým, neurologickým a onkologickým pacientům, jejichž zdravotní stav vyžaduje například výměnu srdeční chlopně, rozšíření či otevření průsvitu cévy nebo naopak její uzavření.


Podle slov výrobců spočívá výjimečnost této pracovní jednotky v tom, že dokáže udělat více, za kratší dobu, levněji a jednodušeji než dosavadní technologie. „Vývoj dospěl blízko vrcholu možností CT, MR či angioterapeutických systémů, protože už nemůžeme jít k menším pixelům, silnějším rentgenkám či magnetickým polím. Nyní záleží na tom, jak rychle a s jak malou dávkou záření můžeme vyšetření udělat. Azurion je nástroj, s jehož pomocí lze rychle a úspěšně provést vyšetření. Integruje všechny technologie, které jsou dnes přítomné na operačních sálech nebo v intervenčních laboratořích. Jde až o desítky přístrojů, které jsou používány v různém pořadí, různými odborníky. Jde o komplexní výkony a naší snahou je, aby uživatel vždy našel rychle vše, s čím je zvyklý pracovat,“ vysvětluje aplikační specialista firmy Philips Jiří Daniel.

V Azurionu lze najít přes tisíc nových řešení, především nejnovější detektor s plochým panelem, systém je řízen novým operačním systém ConnectOS, který plynule zabezpečuje hladké propojení informací v reálném čase ze všech relevantních technologií na operačním sále. Výsledkem nové koncepce je vysoká obrazová kvalita při ultranízké dávce záření. Minimálně invazivní léčba některých nádorů pomocí katetru, léčba ucpané cévy nebo poruchy srdečního rytmu může být nyní prováděna kvalitněji a efektivněji. Miniinvazivní terapie umožňuje léčbu i těch pacientů, kteří by kvůli svému zdravotnímu stavu nemohli podstoupit klasickou otevřenou operaci. Výhodou je pro pacienty šetrnější zákrok, často nevyžadující anestezii, a tím kratší čas rekonvalescence. Zařízení umožňuje lepší identifikaci a vizualizaci cílových orgánů a tkání, snadnější obsluhu operačních nástrojů i přesnější a rychlejší umístění instrumentů. Azurion umožňuje také rychlý a snadný přístup ke zdravotní historii pacienta na obrazovce ve vyšetřovně, v neposlední řadě i jednodušší servis a komplexní přehled pro vedení nemocnic o ekonomičnosti provozu.

Proces vývoje zařízení probíhal v úzké spolupráci s klinickými pracovníky, konečnými uživateli. Projekt, jehož vývoj trval sedm let, stál stovky milionů eur

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené