Přeskočit na obsah

Festival Na hlavu má bourat předsudky o duševních nemocech

Akce, kterou pořádají pracovníci Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), potrvá do neděle. Více informací najdou zájemci na webu www.festivalnahlavu.cz.

Například po slavném oscarovém filmu Amadeus Miloše Formana objasní psychiatr Cyril Höschl vztah mezi kreativním géniem a duševní nemocí. Diváci uvidí i film Pořád jsem to já o Alzheimerově nemoci s přednáškou Pavla Mohra či snímek o sexualitě Proti přírodě s přednáškou Kateřiny Klapilové a Renáty Androvičové. Filmový program ukončí film Trainspotting a následná diskuse o návykových látkách a závislostech.

Součástí festivalu bude také křest knihy od kolektivu autorů z NUDZ Mozek a jeho člověk, mysl a její nemoc, která přináší nejnovější poznatky z řady oblastí, například zpracování času v mozku, evoluční podklady lidské sexuality a partnerských preferencí, neurobiologie spánku a snů i z dalších oblastí.

Národní ústav duševního zdraví sídlí v Klecanech u Prahy. Nějaké duševní onemocnění za rok prodělá podle odhadů expertů čtvrtina až třetina Čechů a Češek, většina potíže ale neřeší. Zhruba 14 procent trpí úzkostnými poruchami, sedm procent depresemi a téměř šest procent demencí. Za posledních deset let vzrostl podíl invalidních důchodců kvůli duševnímu onemocnění z 15 na 20 procent. ČR ročně přichází kvůli duševním nemocem o miliardy. Částka zahrnuje pokles produktivity, ušlou mzdu a výdaje na léčbu.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené