Přeskočit na obsah

V Praze se sešla elita výzkumu aterosklerózy

Od 23. do 26. dubna 2017 se v Praze koná 85. kongres Evropské společnosti pro aterosklerózu (European Atherosclerosis Society – EAS). „Je to pro nás obrovská čest,“ říká prezident kongresu doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., předseda České společnosti pro aterosklerózu, se kterým MT hovořila těsně před začátkem kongresu.



 

  • Bylo těžké kongres pro Prahu získat?

 

Samozřejmě bylo, o takové akce se vždy tvrdě soutěží. Je to pro nás ohromně významné. Jde už o 85. kongres EAS, v České republice se však koná teprve podruhé. Mohli bychom ale říci, že již podruhé – jsme jedinou zemí bývalého východního bloku, která měla a má tu čest toto zasedání hostit. A podle všeho se ani do budoucna neplánuje, že by se kongres EAS konal v některé další postkomunistické zemi. Je to ocenění práce České společnosti pro aterosklerózu a všech kolegů, kteří se na tomto poli pohybují, především v oblasti vědy.


 

  • O jak velkou akci jde?

 

Kongres by měl přivítat na dva tisíce účastníků z celého světa, a to nejen z Evropy. Polovinu přednášejících tvoří elita jak základního, tak klinického výzkumu v oblasti aterosklerózy ze zámoří.


 

  • Na co se vy osobně těšíte?

 

To je těžké vybírat. Budou tu nestoři vývoje hypolipidemické léčby, kteří publikovali první průlomové práce, jako třeba profesor Chris J. Packard, jenž před mnoha lety vedl studii WOSCOPS, která stále generuje velmi zajímavé výsledky. Ten se ve zvláštní plenární sekci bude věnovat kauzalitě vztahů mezi aterosklerózou a LDL cholesterolem. Speciální pozornost si zaslouží profesor Göran K. Hansson. Je to člověk, který asi nejvíce přispěl k současnému poznání imunopatologie aterosklerózy, jeho přednáška bude určitě nesmírně zajímavá. Podobně se těším na vystoupení profesora Henryho N. Ginsberga. Věnuje se lipoproteinové kinetice a určitě přinese další informace, které se budou týkat nových terapeutických možností. Nevyhneme se ani genetické problematice. Profesor Rob Hegele z kanadského Ontaria bude prezentovat nové výsledky týkající se genetické determinace aterosklerózy a dyslipidémií. Neměly by zapadnout epidemiologické sekce, kde se dozvíme novinky o vztahu rizikových faktorů a výskytu aterotrombotických cévních příhod. Kongres je i místem pro setkání profesních skupin, které zaštiťuje EAS, což je konkrétně platforma FHSC – Familial Hypercholesterolaemia Studies Collaboration. Jde o celosvětový projekt sbírající data o pacientech s FH. Je v něm aktivně zapojena i Česká společnost pro aterosklerózu a její projekt MedPed, který funguje už 17 let a kromě jiného monitoruje léčbu a prognózu těchto nemocných. Na kongresu se také bude diskutovat o doporučených postupech léčby dyslipidémií, jejich autoři budou přítomni i pro osobní konzultaci. Komu se v těchto guidelines něco nezdá, může si o tom pohovořit s těmi nejpovolanějšími.


 

  • Kam své kolegy pozvete po skončení odborného programu?

 

K takové akci neodmyslitelně patří i doprovodný společenský program, při kterém bude možné si promluvit nejen o odborné problematice, ale i o organizačních aspektech a navazovat spolupráci. Networking evening bude v pražském Mánesu, připravena je i Young investigators night, kde budou mladší kolegové moci v neformálním prostředí navázat nějaká profesionální přátelství. Celý kongres je koncipován jako akce, která má přilákat nastupující generaci výzkumníků a kliniků. Je skutečně dobře, že zde bude řada možností pro prezentaci jejich práce včetně moderovaných posterových sekcí a soutěže o nejlepší práci mladých výzkumníků do 35 let. Kongres se obrací i směrem k veřejnosti. Jsem moc rád, že se město Praha připojilo k našemu tématu a v rámci Týdne o ateroskleróze podpořilo akci pro Pražany, kteří budou mít možnost získat informace o rizikových faktorech aterosklerózy jednak před kongresovým centrem a později také ve spolupráci s VŠTJ MEDICINA PRAHA v prostorách 1. lékařské fakulty.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

V oblasti kardiomyopatií se událo mnohé

23. 4. 2024

„Jsme rádi, že v Česku vzniká síť center, u nichž je předpoklad, že se kvalitně postarají o pacienty s hypertrofickou kardiomyopatií – relativně…