Přeskočit na obsah

Entresto by nám mohlo zachránit tři tisíce životů

Pokud jde o indikaci tohoto léku, autoři vycházeli z platných kanadských doporučení. Počet nemocných, které je nutné léčit, aby se zabránilo jednomu úmrtí (number needed to treat – NNT), byl stanoven podle studie PARADIGM‑HF – zde k prevenci jednoho úmrtíbylo potřeba sacubitril/valsartanem léčit osmdesát pacientů.

Podle epidemiologických studií je v Kanadě prevalence srdečního selhání 2,31 procenta, z toho 64 procent nemocných vykazuje závažnost onemocnění NYHA (New York Heart Association) třídy II a III. Z nich se pak u 56 procent jedná o srdeční selhání se sníženou ejekční frakcí. Na základě těchto údajů autoři pracovali s odhadem, že v zemi s přibližně 33 miliony obyvatel je 242 200 pacientů se srdečním selháním NYHA třídy II a III se sníženou ejekční frakcí – tedy takových nemocných, u nichž je sacubitril/valsartan indikován. Závěrem této práce je, že takto lze předejít 3 014 úmrtím ročně. „U správně indikovaných pacientů by to nevedlo jen k zabránění předčasným úmrtím, ale také ke snížení počtu hospitalizací. Srdeční selhání je jedním z důležitých důvodů hospitalizace a taková redukce by znamenala značný přínos pro zdravotní systém. Tato analýza podporuje důležitost implementace terapie sacubitril/valsartanem do běžné klinické praxe,“ uvedl hlavní autor této práce prof. Robert McKelvie, specialita na srdeční selhání z Western University v kanadském Ontariu.

V Kanadě na srdeční selhání umírá každý rok kolem 22 000 lidí, což je přibližně stejný počet, jako si dohromady vyžádají karcinomy prsu, kolorekta, prostaty a pankreatu. Srdeční selhání tam také představuje druhý nejčastější důvod hospitalizace u pacientů starších 65 let.

Již loni v časopise JAMA vyšla podobná práce, která vycházela z dat pro USA – ta došla k závěru, že důsledná implementace sacubitril/valsartanu by ve Spojených státech ušetřila 28 484 životů ročně.

Entresto je představitelem nové lékové skupiny označované jako inhibitory neprilysinu a receptoru angiotensinu II (angiotensin receptor/neprilysin inhibitor – ARNI). Obsahuje sacubitril (inhibitor neprilysinu) a valsartan (blokátor receptoru AT1 pro angiotensin II), které tvoří komplex v molárním poměru 1 : 1. Není přitom přesné tento přípravek označovat jako fixní kombinaci – nejde o pouhé spojení dvou samostatných léčiv v jedné tabletě, ale o skutečnou chemickou vazbu mezi oběma složkami. Neprilysin je enzym‑neutrální endopeptidáza, která degraduje několik vazoaktivních peptidů, zejména natriuretické peptidy v krvi. Inhibicí neutrální endopeptidázy k degradaci natriuretických peptidů nedochází, zvyšuje se tak koncentrace vazodilatačních látek a prodlužuje příznivý diuretický, natriuretický a vazodilatační účinek zejména natriuretického peptidu B v krvi. Léčebné využití samotných inhibitorů neutrální endopeptidázy však bylo velkým zklamáním. Při inhibici neutrální endopetidázy jsou totiž vazodilatační a jiné prospěšné účinky natriuretických peptidů znehodnoceny opačnými účinky např. angiotensinu II. Současnou inhibicí systému renin‑angiotensin‑aldosteron (RAAS) pomocí blokády receptoru AT1 pro angiotensin II tak ke snižování účinku natriuretických peptidů nedochází, naopak. Duální komplementární mechanismus účinku sacubitril/valsartanu se mohl projevit ve významném ovlivnění morbidity a mortality u pacientů se srdečním selháním a sníženou ejekční frakcí, jak ukázala studie PARADIGM‑HF.

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené