Přeskočit na obsah

Větší mozek nebo menší úbytek hmoty?

Tvrdí to studie z Northwestern University v americkém Chicagu, publikovaná v JAMA. Zda tito SuperAgers mají od počátku vyšší hustotu mozkové hmoty nebo zda mají její nižší úbytek, je však nejasné.

Takzvaní SuperAgers jsou lidé ve věku nad 80 let, kteří prokazují mimořádné výsledky v testech epizodické paměti. Zároveň u nich strukturální magnetická rezonance (MRI) prokazuje vyšší kortikální hustotu ve srovnání s jejich zdravými vrstevníky.

Vědci v čele s Amandou Cook během 18 měsíců zkoumali 24 jedinců nad 80 let během běžných denních aktivit. Z toho bylo 75% žen (průměrný věk 83,3 let) V testech epizodické paměti dosahovali stejných nebo lepších výsledků než je norma pro osoby ve věku 50 až 65 let. V ostatních kognitivních funkcích rovněž dosahovali stejných nebo lepších výsledků.
Jak SuperAgers, tak i 12 kognitivně průměrných starších osob (42 % žen, průměrný věk 83,4 let) prokazovalo určitou ztrátu celkové mozkové hmoty (průměrný roční úbytek byl u SuperAgers 1,06 %, u kognitivně průměrných osob však už 2,24 %). Roční úbytek byl tak významně vyšší (o 1,18 %) u kognitivně průměrných.

Zdroj: JAMA

Sdílejte článek

Doporučené