Přeskočit na obsah

Tiskové prohlášení České diabetologické společnosti k DiaRemediu

Česká diabetologická společnost v poslední době zaznamenala zvýšený počet dotazů z řad pacientů s diabetem, které se týkaly jednoho z produktů inzerovaných na internetu s názvem DiaRemedium. V reklamě na internetu a webových stránkách se uvádí, že jde o metodu určenou k léčbě diabetu a některých jeho komplikací.

Česká diabetologická společnost v této souvislosti upozorňuje, že výrobek DiaRemedium není podle právních předpisů platných v České republice lékem určeným k léčbě diabetu. Tento výrobek nemá definovaný obsah (množství ani kvalitu) účinných látek, nebyl testován podle požadavků kladených na léky a neposkytuje tedy zaručenou účinnost při léčbě diabetu.

V České republice je dostatek možností, jak léčit diabetes pomocí léků s prokázanou účinností a bezpečností, které jsou navíc z velké části nebo zcela hrazené zdravotními pojišťovnami. Užíváním výrobků, u kterých není jasný vliv na průběh onemocnění a u kterých není prokázaná bezpečnost, může dojít zanedbání léčby a k rozvoji komplikací. Česká diabetologická společnost doporučuje, aby se pacienti s diabetem ohledně léčby tohoto onemocnění vždy poradili s lékařem a nespoléhali na neověřené informace z nejasných zdrojů.

 

Doc. MUDr. Martin Prázný, PhD.
a
Prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc.
předsedkyně ČDS ČLS JEP

Zdroj: www.diab.cz

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…