Přeskočit na obsah

Česká stomatologická komora a zdravotní pojišťovny se dohodly, jak nahradit zakázaný amalgám

„Dosáhli jsme oboustranně bolestivého kompromisu, který ale nemá poraženého. Vítězem jsou děti, těhotné ženy a kojící matky. Zdravotní pojišťovny totiž budou od 1. ledna 2018 hradit této skupině všechny druhy plastických výplní mimo amalgámu a fotokompozitu, který je znám ve veřejnosti jako “bílá plomba”. Nejčastěji bude asi využíván takzvaný glassionomerní cement, který se vyrábí též v barvě zubu, tedy je zjednodušeně řečeno rovněž bílý“ uvedl prezident ČSK MUDr. Pavel Chrz.

Jeho nástupce v čele Komory doc. MUDr. Roman Šmucler dodává: „Glassionomerní cement sice má kratší životnost než amalgám, ale jako dlouhodobé provizorium vyhovuje. Těhotenství, kojení a dokonce i dětství jsou časově omezená období života. Poté bude možno zhotovit výplň amalgámovou, popřípadě si může pacient uhradit libovolné jiné ošetření.“

Výsledky dohodovacího řízení mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami podléhají konečnému schválení Ministerstvem zdravotnictví. Účastníci dnešního jednání v Praze pevně věří, že MZ ČR bude jejich dohodu respektovat a zapracuje její výsledek do tzv. úhradové vyhlášky pro příští rok.

Zdroj: ČSK

Sdílejte článek

Doporučené