Přeskočit na obsah

Závisí průběh KVO a celková úmrtnost na věku, kdy začala menopauza?

Výsledky u žen, které měly menopauzu ve věku mladším než 45 let, byly srovnávány s výsledky u žen, u nichž menopauza začala ve věku od 45 let výše.

Srovnání výsledků u žen se začátkem menopauzy do 45 let a nad 45 let ukázalo následující

  • jakékoli kardiovaskulární onemocnění 1,50
  • fatální infarkt myokardu 1,11
  • cévní mozkovou příhodu 1,23
  • úmrtí na cévní mozkovou příhodu 0,99
  • úmrtnost na jakékoli kardiovaskulární onemocnění 1,19
  • celkovou úmrtnost 1,12

Kromě toho byly porovnány výsledky žen, u nichž začala menopauza mezi 50 a 54 lety, s ženami, u nichž menopauza začala před 50. rokem. Relativní riziko ukázalo pokles fatálního infarktu myokardu na 0,87, ale nebyl zpozorován žádný vliv na riziko cévní mozkové příhody.

Nálezy ukázaly, že u žen, které měly menopauzu v nízkém věku, můžeme očekávat až o 50 % vyšší riziko koronárního onemocnění a také o 12 % vyšší celkovou úmrtnost než u žen s menopauzou začínající v pozdějším věku.

Zdroj: Muka T, Oliver‑Williams C, Kunutsor S, et al. Association of age at onset of menopause and time since onset of menopause with cardiovascular outcomes, intermediate vascular traits, and all‑cause mortality a systematic review and meta‑analysis. JAMA Cardiol 2016;1(7):767–776.

 

Článek byl publikován v odborném periodiku Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře, jehož archiv naleznete na stránkách Kapitoly z kardiologie.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené