Přeskočit na obsah

MZ ČR slibuje, že o peníze za směnnost už sestry nepřijdou

Měly by tedy na něj mít nárok i jiné profese než všeobecné sestry (např. porodní asistentky nebo záchranáři pracující na urgentních příjmech, JIP nebo ARO). Na druhou stranu se toto přilepšení netýká zdravotnických asistentů – ti (minimálně do platnosti novely zákona č. 96/2004 Sb.) nesplňují podmínku práce bez odborného dohledu. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví by se toto zvýšení příjmu mělo týkat 43 000 osob.

„Když jsem do funkce ministra nastoupil, věděl jsem, že jedním z nejpalčivějších problémů našeho zdravotnictví jsou sestry. Prakticky denně se uzavírá některé oddělení nebo jeho část právě pro nedostatek odborného ošetřujícího personálu. Byl jsem donucen rychle vymyslet něco, co alespoň trochu sestry u lůžek stabilizuje,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA, a pokračoval: „Každý zdravotnický pracovník, který splňuje podmínky dotačního programu, musí dostat o 2 000 korun na hrubém platu více, neexistuje, aby byly tyto peníze na jedné straně přidány a někde jinde odebrány, to se bude důsledně kontrolovat. V úhradové vyhlášce na další rok bude pro prostředky na dotační program prostor, o tyto peníze už sestry nepřijdou. Je to maximum možného, které v tuto chvíli můžeme nabídnout.“ Částka 2 000 Kč je podle ministra minimální: „Nařízení vlády dovoluje přidat až 5 000 korun, pokud si to některá nemocnice bude moci dovolit, je to jen dobře.“

Pro přímo řízené organizace ministerstvo zdravotnictví tyto peníze pošle rovnou, pro ostatní nemocnice je pošle krajům a kraje budou určené prostředky posílat dále. Krajské úřady by měly od jednotlivých poskytovatelů péče shromáždit žádosti, příslušné formuláře už jsou k dispozici na webových stránkách ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo pošle zálohu na šest měsíců dopředu, na konci roku se provede vyúčtování, a buď se peníze doplatí, nebo se vrátí. „Je pravdou, že zvýšení platu si zaslouží kompletní zdravotnický personál. Slib plošného zvýšení platů o deset procent zůstává, to by mělo začít od začátku dalšího roku,“ uzavírá ministr.

Otázka pro ministra zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslava Ludvíka, MBA
Co byste rád pro stabilizaci sester udělal v dlouhodobém horizontu?
Určitě je teď klíčové zvýšit kvalitu středních zdravotnických škol. S tím souvisí i to, jací studenti na ně vstupují. Tento obor se musí znovu stát zajímavým. Platy sester se ale začínají blížit průměrnému platu vysokoškoláka. Když budou mít sestry s kvalitním středoškolským vzděláním plat odpovídající vysokoškolskému vzdělání, pro mnohé zájemce to bude atraktivní profesní cesta.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…