Přeskočit na obsah

V IKEM transplantovali játra teprve čtyřměsíčními kojenci

V IKEM transplantovali játra teprve čtyřměsíčními kojenci Miminko trpělo biliární atrézií, což je ohrožovalo na životě selháním jater. Operační výkon trval přes pět hodin a pro operatéry i anesteziology byl velmi náročný, zejména s ohledem na věk a velikost pacienta.

„Transplantaci jater jsme u našeho historicky nejmladšího pacienta udělali metodou splitu jater. Zvolili jsme tento postup, protože tak malý štěp bychom jinak pravděpodobně nezajistili. Operace byla neobvyklá i z toho důvodu, že jsme také museli vytvořit nové cévní zásobení pro játra. Operační výkon proběl bez komplikací, nicméně byl nesmírně náročný pro anesteziology a chirurgy, protože kojenec byl se čtyřkilovou váhou velmi malý a měl nezralý organismus. Velikosti všech cévních a žlučových struktur jsou u takto malých dětí v řádech milimetrů. Musíme tedy používat lupové brýle a případně i speciální mikroskop. V současné době, čtvrt roku od zákroku, se operované dítě vyvíjí stejně jako ostatní vrstevníci a nemusí ani držet žádnou speciální dietu,“ sdělil novinářům MUDr. Janoušek.

se obvykle snaží u tak malých děti transplantaci vyhnout. „Pokud to jde, náročná operace se odkládá, až dítě povyroste. Jsou ale případy, kdy je lepší transplantovat rovnou a neoddalovat to. A to byl právě případ tohoto malého děvčátka," uvedl přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM docent MUDr. Jiří Froněk, Ph.D. FRCS.

Děvčátko bylo v péči lékařů Fakultní nemocnice Motol, její zdravotní stav konzultovali s kolegy z IKEM. Scházeli se tak od měsíce a půl jejího věku. Přechodná varianta, kdy se transplantace jater oddálí tím, že se nahradí chybějící žlučové cesty částí tenkého střeva při Kasaiově operaci, pro ni vhodným řešením nebyla. Takto malému dítěti se dává část jater od dospělého zemřelého dárce. Lékaři musejí změřit na CT objem jeho jater, respektive jejich částí. Pak spočítají, jaký objem potřebuje malé dítě. Při odběru se játra dárce rozdělí na dvě části a ta oddělená se mnohdy ještě musí zmenšovat na takový objem, aby se do miniaturního dětského bříška vešla, ale na druhou stranu, aby byla dostatečně veliká pro jaterní funkci. Struktury, které se napojují, jsou miniaturní. Dětská jaterní tepna má do dvou milimetrů, mnohdy i méně. Vrátnicová žíla, která je u dospělého kolem centimetru, je u dítěte dva, tři milimetry. Čím menší je céva, tím vyšší je riziko trombózy. Operatéři užívají speciální nástroje, lupové brýle se zvětšením od 2,5 do pěti, někdy používají operační mikroskop, který zvětšuje struktury až padesátinásobně. Mají mikrochirurgické nástroje. Jehly, které používají, jsou tak malé, že bez brýlí prakticky nejsou vidět.

Malým dětem se orgány transplantují například v Birminghamu a v londýnské King's College. Většina dětí, které jsou považovány za velmi malé, má pět, šest kilogramů. Takto malé dítě, čtyřkilové, v podstatě novorozenec, je výjimkou, jde o jednotlivce i v ostatních velkých prestižních centrech v Evropě.

Program transplantace jater u dětských pacientů byl v IKEM zahájen v roce 1995 se stejným programem u dospělých. Příjemcem tehdy byla šestnáctiletá pacientka s fulminantním jaterním selháním při Wilsonově chorobě. Nejčastěji se v IKEM transplantují játra u dětí s vrozenou vadou vývoje žlučových cest. Dlouhodobé přežití příjemců je 80 procent, což zcela odpovídá evropskému standardu.

Klinika transplantační chirurgie IKEM je jediným pracovištěm v ČR, které provádí transplantace jater u dětí, a zároveň jediným centrem, které nabízí kompletní spektrum operačních výkonů. Lékařské týmy provádějí transplantaci jater u dětí, celých jater, parciálních štěpů jater, či části jater od žijícího dárce. Před čtyřmi lety se začala provádět také auxiliární transplantace jater, kdy je část vlastních jater pacienta ponechána a játra jsou transplantována na přechodnou dobu do regenerace vlastních jater. Program transplantace jater se rozvinul natolik, že je to druhá nejčastěji prováděná transplantace v IKEM.

„Za uplynulých 22 let, co program transplantace jater v IKEM probíhá, se možnosti léčby posunuly velmi dopředu. Stále se jedná o život zachraňující výkon, který v současné době nemá léčebnou alternativu. Rozlišujeme mezi pacienty, kteří potřebují transplantaci urgentně, protože jejich játra selhala, a mezi pacienty, kteří trpí chronickým onemocněním. Byť se jedná o velmi složitý operační výkon, tak většina pacientů se po zákroku vrátí k zcela běžnému životu. Díky novým technikám se daří zvyšovat počet transplantací, a tedy i zachráněných životů. Od začátku letošního roku jsme v IKEM provedli 70 transplantací jater, z toho bylo sedm u dětských pacientů, což je významně více než obvyklý půlroční průměr v minulých letech,“ uvedl docent Froněk.

Úspěch lékařů ocenil ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph.D „Jsem velmi pyšný na lékařské týmy Kliniky transplantační chirurgie, které každý den odvádějí v oblasti transplantace jater tak skvělé a nadstandardní výkony. Jsou za nimi výborné výsledky, které jsou srovnatelné nejen s evropskými, ale i se světovými transplantačními centry. IKEM začal v roce 1998 provádět také transplantace jater dětem mladším než tři roky, které do té doby musely být operovány v zahraničí, což bylo z finančního hlediska velmi náročné. Nyní, o téměř deset let později, dokážeme v IKEM tento výkon provést i u několikatýdenního miminka. Ukazujeme, že zdravotnická péče v této zemi může být na světové úrovni,“ uvedl ředitel.

V IKEM za 22 let provedli 1484 transplantací jater, z toho 113 u dětských pacientů. První transplantace jater u dospělého pacienta byla v IKEM na jaře v roce 1995 a ještě tentýž rok na podzim byla provedena i u dětského pacienta. V roce 2014 počet výkonů překročil 100 za rok a v posledních letech počty dosáhly až 137 výkonů ročně. Z toho je deset transplantací jater u dětí, jejichž počet také meziročně narůstá. Od začátku programu se změnilo nejen spektrum diagnóz, kvůli kterým pacienti tento výkon podstupují, ale také metody léčby. Program transplantace jater v IKEM je nejvýkonnější v ČR a v posledních letech patří IKEM také mezi největší transplantační centra v Evropě.

Zdroj: MT

Doporučené