Přeskočit na obsah

Rock a medicína for People

V doprovodném programu letní hudební akce v Hradci Králové budou mít budoucí lékaři 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy i jejich starší kolegové prostor ukázat rockerům základy první pomoci včetně masáže srdce nebo fungování automatizovaného externího defibrilátoru a nechat je medicínské postupy vyzkoušet.

Letos vyšle 1. LF UK svůj rockovo-medicínský tým s doprovodným programem na festival už po čtvrté. Vedou ji k tomu dobré zkušenosti z předcházejících festivalů v Plzni a Hradci Králové. „Každoročně se na Rock for People přesvědčujeme, že uvolněná atmosféra festivalu je skvělou příležitostí, jak lidem nenuceně připomenout třeba zásady první pomoci a upozornit je na některá aktuální témata týkající se zdraví. A navíc máme strašně rádi rock!“ říká děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., který se festivalu spolu se studenty osobně účastní.

Pozitivní ohlasy si chválí i sami studenti. „Zájem lidí o medicínu, první pomoc, prevenci rakoviny, ale například i aspekty závislosti nás vždy příjemně překvapí. Někteří návštěvníci našeho stánku se rozpovídají a z obecných otázek se nakonec stává krátká intervence. Těší nás důvěra účastníků, kterou je třeba v takových chvílích nastolit,“ říká dnes již absolventka adiktologie na 1. LF UK Michaela Namyslovová.

Na modelech prsou a varlat studenti účastníkům festivalu ukážou, jak si mohou provést samovyšetření a odhalit tak včas počáteční stadia rakoviny. „Na Rock for People jsem školila samovyšetřování prsou a varlat. Z workshopů jsem zvyklá na to, že se obecně více zapojují ženy. Tady jsme si všimli nezvyklého zájmu chlapců a mužů, kteří se mnohokrát ještě vraceli během dne, aby se doptali na podrobnosti prevence. Vnímáme, že stánek 1. LF není jen zpestřením, ale je užitečný,“ podtrhuje Esther Spieglerová z neziskové organizace Loono.

Studenti letos přivezou zábavný software s animovanými myškami, které předvedou, co se děje v mozku člověka po požití různých návykových látek. Návštěvníci si budou moci také nechat změřit krevní tlak, množství CO ve vydechovaném vzduchu, alkohol v krvi nebo výši glykémie.

Zdroj: 1. LF UK v Praze

Doporučené