Přeskočit na obsah

Změny mozku související s demencí se dají poznat dřív, než se projeví problémy s kognicí

Dokazuje, že změny mozkové tkáně se mohou objevit o několik let dříve, než dojde k oficiální diagnóze, a dokonce ještě dřív, než si jednotlivci uvědomí svoje potíže s pamětí.

Nová společná studie, zveřejněná v Neurobiology od Aging, se zaměřila na starší osoby žijící v Torontu bez asistence, které na sobě nepozorovaly žádné větší problémy s pamětí, ale které při skríningovém testu na demenci skórovali podpůrměrně.

U těchto osob vědci nalezli důkazy úbytek mozkové tkáně ve stejné oblasti, kde začíná Alzheimerova nemoc (AD), což je anterolaterální entorhinální kortex, umístěný v temporálním laloku.

Tato studie je první, která změřila uvedenou podoblast mozku u starších jedinců, kteří neměli diagnostikovanou demenci ani problémy s pamětí, jež by ovlivňovaly jejich každodenní činnosti. Zároveň se jednalo o první práci, kde se ukázalo, že Montrealský kognitivní test (MOCA) pro screening demence souvisí s objemem uvedené mozkové podoblasti i s dalšími oblastmi mozku zasaženými v raných stádiích AD.

„Jde o první důležitý krok určení procesu, jak u starších jedinců žijících nezávisle ve vlastním domově bez obtíží s pamětí rozeznat riziko budoucí demence,“ uvedl doktor Morgan Barense z fakulty psychologie na University of Toronto, vedoucí této studie.

Vědci zkoumali 40 osob ve věku 59 až 81 let, žijících nezávisle (s partnerem či bez) u sebe doma. Všichni účastníci byli testováni na MOCA. Ti, kdo skórovali pod 26 – tento výsledek indikuje možné problémy s pamětí a myšlenkovými schopnostmi a rovněž upozorňuje, že je zapotřebí další testování – pak byli porovnání s těmi, kdo skórovali nad 26 bodů.

„Včasné odhalení rizikových jedinců může usnadnit vývoj léků nebo dalších terapeutických intervencí u AD,“ řekla hlavní autorka studie Rosanna Olsen, vědecká pracovnice Baycrest RRI a odborná asistentka fakulty psychologie na University of Toronto. „Naše poznatky doplňují základní poznatky o stárnutí a o raných mechanismech AD.“ Vědci spolehlivě změřili každému účastníkovi studie objem anterolaterálního entorhinálního kortexu za pomoci zobrazovací technik s vysokým rozlišením.

Největší rozdíly v objemu byly nalezeny přesně v oblastech mozku, kde začíná AD. Vědci plánují následnou studii ke zjištění, zda se u osob, u nichž se projevilo zhoršené myšlení a paměťové schopnosti a nižší objem mozkových tkání, skutečně rozvine demence.

„MOCA test je dobrý pro diagnostiku mírné kognitivní poruchy (MCI, z níž se pravděpodobně vyvine AD), a nyní také vidíme, že může identifikovat MCI u lidí, kteří nepozorují omezení paměti ani duševních schopností,“ připomněl dr. Barense. Podle doktorky Olsenové je největším přínosem této studie fakt, že zdůrazňuje užitečnost MOCA testu pro rozpoznání osob, jimž hrozí v budoucnu demence.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené