Přeskočit na obsah

Britský NICE doporučil reslizumab pro léčbu těžkého eozinofilního astmatu

Léčivý přípravek reslizumab (Cinqaero společnosti Teva Pharmaceuticals) byl Národním institutem pro zdraví a klinickou kvalitu (NICE, National Institute for Health and Care Excellence) 20. července 2017 doporučen pro léčbu pacientů s těžkým eozinofilním astmatem.



Reslizumab je humanizovaná monoklonální protilátka proti interleukinu 5 (IL‑5), která je určena pro terapii dospělých pacientů s těžkým eozinofilním astmatem, které nereaguje dostatečně na vysoké dávky inhalačních kortikosteroidů a na udržovací léčbu dalšími antiastmatiky. Rozhodnutí NICE komentoval profesor Ian Pavord z univerzity v Oxfordu: „Přestože máme v současnosti mnoho léčebných možností, u části pacientů s těžkým eozinofilním astmatem se nedaří držet pod kontrolou příznaky onemocnění a předejít těžkým astmatickým záchvatům. Proto odborná veřejnost vítá rozhodnutí NICE podpořit přístup k léčbě reslizumabem pro tyto pacienty.“ Reslizumab, podle předního britského odborníka Kaye Boycotta, má potenciál dramaticky zlepšit kvalitu života nemocných.

Evropská léková agentura (EMA) schválila k použití reslizumab v srpnu 2016. V červenci vydala pozitivní posudek i Německá federální komise (Gemeinsame Bundesausschuss, G‑BA), v němž uvádí, že reslizumab přináší významný prospěch pro pacienty a měl by být hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Reslizumab je humanizovaná monoklonální protilátka (IgG4 kapa) k intravenóznímu podání. Blokuje IL‑5, což je selektivní cytokin, který aktivuje eozinofily a který hraje podstatnou roli ve vyzrávání, aktivaci a přežívání eozinofilů.

V provedených klinických studiích došlo u pacientů užívajících reslizumab (v dávce 3 mg/kg jednou za čtyři týdny) ve srovnání s placebem k významnému celkovému snížení exacerbací astmatu o 54 procent. Zlepšení bylo pozorováno již po čtyřech týdnech od podání první dávky reslizumabu a trvalo po celou dobu studie (až 52 týdnů).

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené