Přeskočit na obsah

Reakce České lékárnické komory na tiskovou zprávu Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Česká lékárnická komora svým členům doporučuje, aby takto nepostupovali.

Konkrétně SÚKL uvádí:
„V případě, že pacient dorazí při výpadku např. internetu nebo elektrické energie do lékárny s eReceptem, lékárník vydá lék na základě informací (názvu léku, dávkování), které budou součástí eReceptu (na papírové průvodce, v e-mailu či v mobilní/webové aplikaci). Pokud bude mít pacient k dispozici eRecept pouze ve formě identifikátoru zaslaném SMS, kdy není zřejmé, o jaký lék se jedná, bude třeba vyčkat až do doby, kdy budou všechny systémy funkční, aby bylo možné identifikátor eReceptu z SMS zprávy načíst, případně může lékárník kontaktovat předepisujícího lékaře pro zjištění předepsaných léků na konkrétním eReceptu, ke kterému má k dispozici identifikátor.“

Předně je nutné vysvětlit, že pacient do lékárny s eReceptem nikdy nedorazí. Princip elektronického předepisování je založen na tom, že eRecept je uložen v tzv. centrálním úložišti, kam jej zašle lékař a odkud jej stáhne lékárník. Lékárník ke stažení potřebuje znát kód eReceptu, tzv. identifikátor. Ten dostává od lékaře. Na papíře, mailem, nebo v SMS. Lékaři mohou kromě identifikátoru předat pacientovi i další informace, které jsou jinak obsažené v samotném eReceptu. Nikdy ale nepůjde o eRecept samotný. A právě proto je vyloučeno, aby lékárník vydal léky předepsané na eReceptu při výpadku systému centrálního úložiště, nebo při výpadku internetu nebo elektřiny.

Zákon o léčivech říká, že zacházet s léky jinak, než je v něm uvedeno, je zakázáno. Současně říká, že léky na recept lze vydat jen na základě platného lékařského předpisu. Lékařem předaný identifikátor, byť doplněný o informace o obsahu eReceptu, není platným receptem, a proto na něj nelze lék vydat.

ČLnK chápe, že se SÚKL snaží uklidnit veřejnost a nabídnout řešení pro situace, v nichž pacient v systému výlučné elektronické preskripce bude potřebovat lék, lékárník by mu ho i mohl vydat, ale bude tomu bránit výpadek systému.

Sama ČLnK dlouhodobě na tento problém poukazuje a upozorňuje na odpovědnost za poškození zdraví pacienta, který se kvůli dočasné nefunkčnosti systému nedostane ke svému léku včas. Řešením ale nemůže být postup, který je v rozporu se zákonem. Lékárny jsou ze strany SÚKL velmi přísně trestány vysokými pokutami za menší prohřešky, než je výdej léku bez platného receptu. Proto je pro ČLnK nynější doporučení SÚKL překvapivé. Naznačený postup by jistě možný byl, pokud by byl doplněn do zákona. To se ale nestalo a výpadky systému tak dopadnou na pacienty. I přes včasná upozornění ČLnK.

Zdroj: ČLnK

Sdílejte článek

Doporučené