Přeskočit na obsah

Jak může zaměstnavatel potrestat zaměstnance za nepovedený žert?

Dotaz: Jsem zdravotní sestra. S kolegyní jsme si v práci vyvěsily vtip, vkusný třeba úplně nebyl, ale nám vtipný se zdál, vedení ne. Za toto nám na tři měsíce odebrali odměny a k tomu ještě příplatek, který dostáváme za práci na specializovaném oddělení ARO. Odměny dobrá, ale i ten příplatek za specializovanou práci, kterou jsem neporušila, vykonávám stále a myslím, že dobře? Jde s tím něco dělat? Některé kolegyně v tom jsou nevinně, ale na to se neptali a vzali jim to též, to mě mrzí, pro některé je to dost. Nikdy by mě nenapadlo, že kvůli vtipu … Neměli jsme třeba dostat první jen napomenutí nebo jiný postih?

Odpovídá Vendula Mezeiová z mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Zaměstnavatel může přiznat odměnu zaměstnance dle svého uvážení. Stanoví-li ovšem některé objektivní podmínky či cíle, přičemž zaměstnanec tyto podmínky či cíle naplní, měl by tomuto zaměstnanci zaměstnavatel odměnu poskytnout. V souvislosti s příplatkem za práci na spec. oddělení ARO, lze uvést, že zákoník práce spolu s nařízením vlády č. 567/2006 Sb., taxativně vymezuje pracovní prostředí, kdy za práci v takovém prostředí povinně náleží zaměstnanci příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí, a to bez ohledu na splnění jakýchkoliv dalších podmínek. Ve vztahu ke zdravotnictví nařízení v § 6 odst. 2 písm. k) uvádí „pracovní činnosti spojené s vyšetřováním a léčením osob hospitalizovaných na klinických pracovištích specializovaných na léčení infekčních onemocnění“ . Nejedná-li se ve Vašem případě o příplatek za práci v takto vymezeném ztíženém pracovním prostředí, je možné, že zaměstnavatel v rámci interních pravidel odměňování dobrovolně stanovil, že náleží příplatek za práci i na jiném speciálním oddělení. Toto je ovšem právo zaměstnavatele. Rozhodne-li se takový příplatek neudělit, neporušuje žádné právní předpisy. Je povinen nicméně postupovat nediskriminačně. Tj. rozhodne-li se příplatek neudělit, musí přistupovat ke všem obdobným případům zaměstnancům stejně. V případě, že máte dojem, že zaměstnavatel porušil pravidla stanovená zákonem, můžete se s vaším podnětemobrátit na orgán inspekce práce.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…