Přeskočit na obsah

Prevence v souvislosti s náhradami kloubů

Hloubková studie na téměř 72 000 pacientech s náhradou kyčelního a kolenního kloubu prokázala nutnost sledovat pacienty pro postoperační komplikace spojené nejen s kardiovaskulárním systémem, ale i s respiračním rizikem a problémy zažívacího traktu.

Riziko úmrtí z těchto příčin je nízké, o něco vyšší je u starších osob a mužů, ale výhody náhrad kloubů při osteoartróze vždy převažují.

Tým profesora Ashley Bloma zkoumal 56 568 úmrtí následujících po 717 025 náhradách v letech 2003 až 2012. Použity byly údaje z Britského Národního kloubního registru. Výsledky potvrdily předchozí zjištění z jiných studií, podle nichž jsou srdeční problémy nejčastější příčinou úmrtí jak brzy po výkonu, tak v dalších 10 letech. Vzhledem k širšímu počtu údajů studie prokázala, že s úmrtím během 90 dnů po náhradě kyčelního a kolenního kloubu souvisí rovněž významný počet onemocnění zažívacího traktu.

Ischemická srdeční onemocnění představovala 30 % všech příčin úmrtí během 90denního pooperačního období. Riziko úmrtí z příčin poruch zažívacího traktu bylo pro výzkumníky překvapením. Šlo zejména o intestinální krvácení, obstrukce a perforace střev. U pacientů se sklonem k těmto problémům by měla být před výkonem učiněna preventivní opatření a po operaci by měli být podrobněji sledováni.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené