Přeskočit na obsah

Nový sideroforový cefalosporin je účinný proti multirezistentním G- patogenům

Jednou z takových látek se stala nedávno vyvinutá sloučenina siderofor cefalosporin cefiderocol(S-649266), která má vysokou účinnost vůči většině bakterií produkující beta-laktamázu, včetně serino-i metalo-karbapenemáz.

Vědci porovnávali účinnost cefiderocolu s jinými antibiotiky se širokospektrým účinkem proti gramnegativním bakteriím, jako je aztreonam, amikacin, cefepim, ceftazidim, ceftazidim-avibaktam, ceftolozan-tazobaktam, ciprofloxacin, meropenem, kolistin a tigecyklin.

Všechny byly testovány v rámci panelu 753 gramnegativních patogenů rezistentních vůči více léčivům s charakteristickými mechanismy rezistence vůči antibiotikům, získaných během let 2000 až 2016 od pacientů z celého světa.

Cefiderecol vykazoval vysokou účinnost s nízkými hodnotami MIC50 0 a MIC 90 proti těm kmenům enterobakterií, které produkují některé ze spektra beta-laktamáz a KPC-, OXA-48-, NDM-, VIM- a IMP-karbapenemáz, což tyto kmeny zároveň s dalšími mechanismy rezistence činí vysoce odolnými proti většině ostatních testovaných antibiotik. Pouhá 3 % (24 z celkových 753) multirezistentních izolátů vykazovalo MIC ≥8 μg/ml cefiderecolu. Pseudomonas aeruginosa, produkující karbapenemázy, byla citlivá pouze na cefiderocol a kolistin. Také u acinobacter baumannii, produkující karbapenemázu, byl účinný pouze cefiderokol a také kolistin a tigecyklin. Prokázala se tak vysoká antimikrobiální aktivita nového cefiderocolu vůči různým multirezistentním patogenům, včetně těch, které produkují beta-laktamázy a karbapenemázy, pro něž se obtížně hledaly terapeutické možnosti. K dalším výhodám patří příznivá farmakokinetika, dobrá penetrace do tkání a rovněž snášenlivost. Nový cefalosporin bude brzy žádat os chválení FDA.

Výsledky klinických studií s přípravkem cefidecorol budou prezentovány na European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID) ve Vídni ve dnech 22.–25. srpna 2017.

Zdroj: Dobias J et al. Activity of the novel siderophore cephalosporin cefiderocol against multidrug-resistant Gram-negative pathogens. European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, 2017 Jul 26 [e-pub]. https://doi.org/10.1007/s10096-017-3063-z

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené