Přeskočit na obsah

Nový typ defibrilátoru umožňuje celotělovou MRI

O novém systému jsme hovořili s přednostou 1. interní kliniky – kardiologické FN Olomouc a předsedou České kardiologické společnosti profesorem MUDr. Milošem Táborským, CSc., FESC, MBA.

V čem je rozdíl od dosavadních systémů?

Nový systém je schopen automaticky rozpoznat prostředí magnetické rezonance. Výhodou je výrazně vyšší bezpečnost pro pacienta. V současné době máme v implantátech široké spektrum, existují 20 let staré produkty, které samozřejmě vůbec nejsou kompatibilní s vyšetřením MRI, pak bylo určité přechodné období, kdy určité typy výrobků byly určeny pouze pro vyšetření MRI mimo oblast hrudníku, ta nejposlednější generace je už určena pro celotělové vyšetření. Je otázka potom vždy, jaká je primární indikace a jaké má být nastavení systému.

Starší generace výrobků bylo třeba vždy pečlivě manuálně zkontrolovat těsně před vyšetřením, přeprogramovat, pacienta vyšetřit a následně znovu zkontrolovat a reprogramovat. To znamenalo vždy nutnou souhru a fyzickou přítomnost odborníků arytmologů a rentgenologů na jednom místě, věci se tedy musely detailně plánovat.

Ta nejnovější generace má velkou výhodu v tom, že dejme tomu 14 dní dopředu je možné naprogramovat to, že pacient bude vyšetřen magnetickou rezonancí, a jakmile přichází do prostředí MRI, systém je sám schopen prostředí detekovat a automaticky se naprogramovat do bezpečnostního režimu, který umožní bezpečně absolvovat vyšetření, a po ukončení vyšetření se vrací do normálního režimu.

Je to vyzkoušené, je to bezpečné a je to také pohodlné pro tým radiologů i kardiologů, že vše je dobře připraveno a nemusíme se s tím na místě zabývat.

Je to tedy novinka, vy už jste takových přístrojů implantovali víc?

Implantujeme dlouhodobě a snažíme se, aby maximum pacientů, kteří někdy ve svém životě budou potřebovat vyšetření MRI, takový systém mělo, a je důležité, aby nebyli limitováni. Protože v minulosti pacient, který dostal defibrilátor nebo stimulátor bez možnosti MRI, je to pro něj velké stigma, protože jsou určité indikace, vyšetření, kde MRI je nenahraditelná, a pak musíme sahat po vyšetření CT nebo jinými způsoby, které nejsou pro danou diagnózu úplně plnohodnotné. U běžných defibrilátorů a kardiostimulátorů starších generací může při vyšetření MRI dojít k poškození právě působením magnetického pole. Osoby trpící selháním srdeční funkce, zejména pak starší osoby, se tak mohou dostat do velice složité situace.

Kolik už pacientů má tento nový typ?

Na našem pracovišti lze hovořit o více než 100 pacientech, protože to děláme od začátku letošního roku, kdy novinka přišla, a je to trend, který narůstá. Dá se říct, že i na všech českých pracovištích budou počty postupně narůstat, takže to bude standard pro příští léta.

Zdravotní pojišťovny to platí?

Ano, je to systém, který má úhradový kód a je stoprocentně hrazen všemi plátci zdravotní péče.

Budete dávat tyto přístroje novým pacientům, nebo při výměně jimi nahradíte ten původní?

To je záludnost, kterou je třeba vysvětlit, že na původní nekompatibilní elektrody nelze připojit nový přístroj, protože tím bychom porušili pravidlo integrity systémy. Pouze nové systémy mají tyto vlastnosti a nelze kombinovat staré elektrody a nové přístroje, i když technicky lze, ale pak by ztratily možnost být vyšetřován magnetickou rezonancí.

Kolik pacientů má v ČR tyto přístroje, tím nemyslím jen ty nové?

Z dat registru České kardiologické společnosti je evidentní, že každým rokem je v ČR realizováno asi 10.000 kardiostimulátorů a 3800 defibrilátorů, jsou to poměrně velké počty a ČR patří v tomto segmentu mezi nejúspěšnější země EU.

Mohl byste na závěr zmínit výsledky nedávno zveřejněné studie TRUECOIN, která potvrdila přínosy dálkové monitorace pacientů s implantabilními kardiovertery defibrilátory (ICD)?

Studie Truecoin potvrzuje, že Home Monitoring zachraňuje životy díky zpomalení progrese srdečního selhání. Výsledky publikované v European Heart Journal ukazují, že Biotronik Home Monitoring snižuje celkovou úmrtnost pacientů s ICD po jednom roce o 38 procent. Studie také zjistila 36procentní snížení kombinace celkové mortality a rizika hospitalizace z důvodu zhoršení srdečního selhání. Studie sdružovala celkem 2405 pacientů ze studií TRUST, ECOST a IN-TIME 5. Studie IN-TIME ukázala více než 50procentní snížení celkové mortality u pacientů s ICD a CRT-D se symptomatickým srdečním selháním. Na základě těchto výsledků navrhuje Evropská kardiologická společnost ve svých posledních doporučených postupech (guidelines) pro srdeční selhání u této skupiny pacientů dálkové monitorování s přístupem podle studie IN-TIME. V ČR bude do příštího kardiologického sjezdu rovněž zpracováno nové doporučení.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené