Přeskočit na obsah

Vzdělávání pro nelékařské profese: Organizace a řízení ve zdravotnictví

K tomu mají nyní příležitost i nelékařské profese ve zdravotnictví. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) otevírá 18. září 2017 kurz specializačního vzdělávání Organizace a řízení ve zdravotnictví pro nelékařské profese ve smyslu zákona č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních, podle něhož je kurz akreditován.

Letošní rok lze označit za období změn a zkoušek, což se týká i vzdělávání ve zdravotnictví. Byly přijaty dva klíčové zákony: č. 67/2017 Sb. o postgraduálním vzdělávání lékařů a v pátek 1. září 2017 nabyla účinnosti novela č. 201/2017 Sb., kterou se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče, tzv. zákona o nelékařských zdravotnických povoláních. O tom, jak se osvědčí v praxi můžeme zatím jen spekulovat. Existují však možnosti vlastního rozvoje a zlepšení současného i budoucího uplatnění. O chystaném kurzu pro nelékařské zdravotnické pracovníky, kteří již ve vedoucí funkci pracují, nebo se na ni připravují, jsme hovořili s Mgr. Pavlou Povolnou, vedoucí katedry nelékařských povolání.

V jakých oblastech vidíte hlavní přínos vzdělávání nelékařů a jak vznikla myšlenka vzdělávání zdravotníků v manažerských dovednostech na IPVZ?

Vzdělávání nelékařů v manažerských dovednostech vnímám jako příležitost k osobnímu i profesnímu rozvoji vedoucího pracovníka. Být dobrým manažerem týmu je skutečným uměním – obzvláště v multidisciplinárním týmu zdravotníků, který má svá specifika. Význam znalostí a dovedností z oblastí managementu a možností jejich aplikace v praxi zároveň považuji stále za podceňovanou problematiku, zejména na úrovni středního managementu.

Jakou podobu budou kurzy mít?

Katedra nelékařských povolání navazuje ve svých aktivitách na genia loci IPVZ kurzem specializačního vzdělávání Organizace a řízení ve zdravotnictví pro nelékaře v modulovém systému. Týdenních modulů bude celkem sedm, šest z nich bude probíhat v hotelu ILF, sedmý – praktický – v jednom ze smluvních zdravotnických zařízení. Celý vzdělávací program je rozprostřen do let 2017 a 2018. Začínáme 18. září 2017. Pro zájemce o tématiku řízení a vedení lidí či týmu jsme připravili také jednodenní či dvoudenní kurzy, které budou otevřeny v podzimních měsících 2017.

Uvedené specializační vzdělávání je realizováno i v jiných akreditovaných zařízeních. V čem je tento kurz v IPVZ unikátní?

Zejména výběrem lektorů, atmosférou naplňování formy vzdělávacího programu a nadšením všech zúčastněných. Potěšilo mne, že oslovení odborníci souhlasili se spoluprací a svou účastí garantují vysokou úroveň těchto kurzů. Závěrem dlouhodobého kurzu, který jde do hloubky problematiky managementu ve zdravotnictví, je specializační zkouška, tedy „atestace“. Do kurzu je stále možné se přihlásit na stránkách IPVZ.

Komentář ředitele IPVZ, MUDr. Antonína Maliny, Ph.D., MBA

Jsem rád, že IPVZ nyní prostřednictvím katedry nelékařských povolání rozšiřuje svou nabídku vzdělávání v tzv. „měkkých dovednostech“ – o specializační vzdělávání pro nelékaře. Osvojení manažerských dovedností je základem dobrého fungování týmu. Vlajkovou lodí IPVZ vzdělávání v oblasti kvality a řízení je Škola Veřejného zdravotnictví, která již léta „drží“ vysokou úroveň školení v této oblasti. Jako ředitel IPVZ, garant kurzů i jako lékař podporuji chuť a vůli sester a ostatních nelékařů: dělat v týmu s námi lékaři ještě lépe to, co už teď dělají velmi dobře. Mám za to, že absolutorium specializačního vzdělávání Organizace a řízení je jednou z cest, jak toho dosáhnout.

Kurz specializačního vzdělávání Organizace a řízení ve zdravotnictví je určen pro zdravotnické pracovníky uvedené v § 5–28 zákona č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních:

Všeobecná sestra
Porodní asistentka
Ergoterapeut
Radiologický asistent
Zdravotní laborant
Zdravotně-sociální pracovník
Optometrista
Ortoptista
Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví
Ortotik-protetik
Nutriční terapeut
Zubní technik
Dentální hygienistka
Zdravotnický záchranář
Farmaceutický asistent
Biomedicínský technik
Biomedicínský asistent
Radiologický technik
Adiktolog
Klinický logoped
Zrakový terapeut
Fyzioterapeut
Radiologický fyzik
Odborný pracovník v laboratorních metodách a přípravě léčivých přípravků
Biomedicínský inženýr
Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví

Témata modulů
1 modul: Role managera
2. modul: Strategické řízení a krizový management
3. modul: Zdravotní a sociální politika státu, marketing a ekonomika a financování
4. modul: Leadership
5. modul: Lidské zdroje a personalistika
6. modul:Kvalita a bezpečí zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních
7. modul:Odborná praxe na pracovištích akreditovaného zařízení

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…