Přeskočit na obsah

Fluorochinolony – další příčina intrakraniální hypertenze

Typicky se projevuje úpornou bolestí hlavy a edémem papil na očním pozadí, což může vést i k trvalé ztrátě zraku. Často postihuje obézní ženy ve fertilním věku a bez zjevných příčin. Sekundární PTC se objevuje v souvislosti s užíváním tetracyklinových antibiotik včetně doxycyklinu a minocyklinu. Nedávná případová zpráva ukazuje, že sekundární PTC může být způsoben rovněž fluorochinolony, jako jsou antibiotika ciprofloxacin, levofloxacin a moxifloxacin.

K určení míry rizika pro rozvoj sekundárního PTC při užívání fluorochinolonů kanadští vědci provedli případovou studii, která zahrnovala více než šest miliónů pacientů z databáze LifeLink. Objevili 393 pacientů (93 % tvořily ženy o průměrném věku 33,8 roku) s nově diagnostikovaným PTC, potvrzeným skenem mozku nebo lumbální punkcí. Pak každého z nich porovnali podle kritérií věku a pohlaví s deseti kontrolními pacienty bez PTC. Také určili, kteří pacienti 15 až 30 dní před diagnózou brali fluorochinolony a tetracykliny.

Riziko sekundárního PTC bylo signifikantně vyšší při užití fluorochinolonů než bez něj během 15 až 30 dní před diagnózou (relativní riziko 5,67, respektive 4,15). Při užití tetracyklinu bylo riziko ve stejném časovém úseku rovněž vyšší, i když méně (relativní riziko 2,68, respektive 3,64).

Studie dokázala, že expozice fluorochinolonům způsobuje vyšší pravděpodobnost rozvoje PTC. V USA představují fluorochonolony 10 až 15 % všech předpisovaných antibiotik. Při jejich preskripci by lékaři měli kontrolovat příznaky zvýšeného nitrolebního tlaku, jako jsou bolesti hlavy, rozmazané vidění, přechodné mlhavé vidění (vteřinové obnubilace), diplopie nebo pulzující tinnitus.

Zdroj: Sodhi M et al. Oral fluoroquinolones and risk of secondary pseudotumor
cerebri syndrome: Nested case-control study. Neurology 2017 Jul 28; [e-pub]. (http://dx.doi.org/10.1212/WNL.0000000000004247)

Autor: uza

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené