Přeskočit na obsah

IKEM zaznamenal rekordní nárůst dárců do registru

Za deset měsíců od jejího zvýšení přibylo 1132 nových dárců právě v tomto věkovém rozmezí. Celkový počet evidovaných dárců v registru je rovněž rekordní, dosáhl 27.443. Na celém světě je v registrech přes 31 milionů dárců.

„Hlavním kritériem pro výběr dárce je shoda v HLA systému. Je potřeba, aby se dárce s pacientem shodovali nejlépe v deseti znacích z deseti. Kombinací jsou milióny, čímž je výběr dárce velmi složitý a komplikovaný. A proto jsem moc ráda, že počet zaregistrovaných dárců neustále stoupá, uvedla Mgr. Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM. Registr zprostředkuje ročně zhruba 100 transplantací kostní dřeně. Ročně v ČR onemocní kolem 100 pacientů leukémií a 1000 pacientů poruchou krvetvorby, které je možné léčit transplantací kostní dřeně.

Problém ale je, že vstupní vyšetření dárců není hrazeno ze státního rozpočtu ani z veřejného zdravotního pojištění. Díky spolupráci registru se společností Shell Czech Republic a.s. a Nadačním fondem Kapka Naděje bylo otestováno téměř 2000 nových dárců. Spolupráce zahrnuje také pomoc při propagaci dárcovství kostní dřeně a při náborech nových dárců.

Vedle registru pražského IKEM existuje v Plzni Český národní registr dárců dřeně, který na konci letošního srpna evidoval 74.056 dárců. Za prvních osm měsíců v něm přibylo 4857 lidí. Tento registr věkovou hranici neposunul a ani to neplánuje. Zacílení na co nejmladší dárce vysvětluje tím, že optimální výsledek transplantace kostní dřeně je s dárcem do 35 let. Hranici 35 let mají registry v Kanadě a Itálii, 40 let je horním věkem pro vstup v Belgii, Finsku či Norsku. Většina států západní Evropy má hranici výše, například Rakousko v 45 letech, Švýcarsko, Španělsko a Německo v 55 letech.

Dárcovství kostní dřeně je dobrovolné, bezplatné a anonymní. Novela zákona o daních z příjmu nově navýšila daňové zvýhodnění bezúplatných dárců krve a kostní dřeně. Za odběr si mohou odepsat od daňového základu 20.000 korun.

 

  • V roce 2017 si již potřetí koná Světový den dárců kostní dřeně, který připadá na třetí zářijovou sobotu – letos 16. září.
  • Ve světových registrech je evidováno necelé 1 procento dospělé světové populace.
  • Každoročně cca 10 000 pacientů podstoupí transplantaci kostní dřeně a dostane krvetvorné buňky od zdravého dárce.
  • Každé tři minuty je na světě diagnostikován další člověk, který onemocněl poruchou krvetvorby a může potřebovat transplantaci kostní dřeně.
  • Úspěšnost léčby pomocí transplantace krvetvorných buněk u dospělých pacientů je 60–80 procent, u dětí 70–90 procent.
  • Více než 50 procent pacientů najde svého nepříbuzného dárce v zahraničním registru.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené