Přeskočit na obsah

Minuty MT

V nejbližší době přineseme našim příjemcům základní informace o novinkách, výsledcích klinických studií i měnícím se pohledu na komunikaci lékaře s pacientem. Navštěvujeme i významné české odborné akce a sledujeme světovou literaturu s cílem, abychom vám ušetřili čas a abyste zůstali v obraze současného odborného světa

Co chystáme pro vaše mobily, tablety a PC?

Máme pro vás připravené zprávy o tom nejdůležitějším, co zaznělo na Evropském kardiologickém kongresu, který se konal koncem srpna 2017. Vyšly čtyři nové evropské doporučené postupy: pro léčbu akutního infarktu myokardu s ST elevací, pro onemocnění periferních tepen, pro duální protidestičkovou terapii a konečně pro terapii chlopenních vad. Devět procent pro anacetrapib – o tolik snižuje výskyt velkých kardiovaskulárních příhod. A to je jen začátek zpráv z kardiologie

Kongres České společnosti pro intenzivní medicínu a resuscitaci navštívili světoví odborníci. Co řekli pro posluchače minutMT, to vám brzy přinese naše videozpravodajství.

Na kongresu Evropské onkologické společnosti (ESMO) se kromě jiného řešila také ekonomická náročnost a dostupnost biologické léčby onkologických chorob. Velkou naději přinášejí biosimilární léky, které jsou zatím odbornou veřejností vnímány s rozpaky. Jak se o této léčebné modalitě hovořilo na madridské konferenci? Co dalšího na ESMO 2017 zaznělo? Sledujte naše videozpravodajství.

K hlavním tématům kongresu Evropské respirační společnosti, který se konal v Miláně ve dnech 9.–13. 9., patřily komentáře k novému doporučení GOLD pro léčbu CHOPN a nezdá se, že nová klasifikace je šťastná. Do léčby astmatu pronikají další monoklonální protilátky. Zejména ty zacílené proti interleukinu 5 přinášejí novou naději pro nemocné s těžkým eozinofilním astmatem. Jsou elektronické cigarety opravdu bezpečnou alternativou pro kuřáky? Názory na ERS 2017 nebyly úplně pozitivní. Jak vidí své chronické onemocnění pacient a co si o něm myslí lékař? Zpravidla jde o dva různé pohledy.

Na kongresu Evropské asociace pro dermatologii a venerologii (EADV 2017) v Ženevě se hovořilo kromě jiného o cílené léčbě psoriázy a hidradenitis suppurativa. Svědectví o předneseném přinesou dvě pražské dermatoložky.

Šéfredaktorka novin už zpracovává příspěvky o novinkách z Lisabonu z 53. výroční konference Evropské asociace pro studium diabetu (EASD 2017, 11.–15. 9. 2017). Studie s liraglutidem a empagliflozinem přesvědčily o významném snížení kardiovaskulárního rizika u diabetiků 2. typu, a to i u polymorbidních nemocných. To je však jen ochutnávka novinek z EASD.

Další aktuality ze světa

Nečerpáme z lifestylových webů, ale ze seriózní vědecké literatury, jako je například New England Journal of Medicine, Lancet, Drugs, PLoS a další.

  • Brusinky na infekce močových cest neúčinkují
  • Rizikové faktory deprese se věkem mění
  • Jak fungují Janusovy kinázy
  • Antibiotika souvisejí s prekursory kolorektálního karcinomu
  • Inzulinová rezistence vede k poklesu kognitivních funkcí
  • Rezistentní tuberkulóza se bude šířit dále
  • Jaké vlastnosti prodlužují aktivní život

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené