Přeskočit na obsah

Jak se lze bránit e-preskripci?

Dotaz: Je mi 65 let a nepoužívám PC. Kde mohu žádat náhradu za jeho pořízení a získání kvalifikace pro práci s PC?

Odpovídá JUDr. Ondřej Dostál, specialista na zdravotnické právo mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Pokud se ptáte jako lékař, mám pro Vás právě jednu špatnou zprávu a pár trochu lepších zpráv. Ta špatná je, že zákon 378/2007 Sb. o léčivech po novele účinné od 1. ledna 2018 stanoví povinnost e-preskripce každému lékaři, viz § 80: „Léčivé přípravky předepisují podle své odbornosti lékaři poskytující zdravotní služby, a to na lékařský předpis vystavený v elektronické podobě.“ Kde vezmou lékaři peníze na počítače či školení v jejich používání, to zákon nijak neřeší. Předpokládá patrně, že většina podnikatelů ve zdravotnictví již počítač má a používá (například pro vykazování pojišťovnám), každopádně elektronická preskripce se stane novou součástí provozních nákladů všech zdravotnických zařízení, smluvních i nesmluvních, stejně jako poplatky za elektřinu, odměny za vedení účetnictví nebo platby za členství v Komoře.

Nyní k lepším zprávám:

Zaprvé, zákon sám říká, že v některých případech nebude elektronický recept potřeba, a to v § 80 následovně: „Vystavení lékařského předpisu v listinné podobě je přípustné jen výjimečně v případě, kdy z objektivních důvodů není možné vystavit lékařský předpis v elektronické podobě. Prováděcí právní předpis stanoví situace, za nichž je vystavení lékařského předpisu v listinné podobě vždy přípustné.“ Ministerstvo již zpracovalo první verzi této vyhlášky, která je vůči lékařům poměrně benevolentní a listinný recept umožní zachovat v mnoha oblastech. Namátkou, v listinné podobě budou moci zůstat recepty při návštěvní službě, při poskytování první pomoci nebo v činnosti záchranky. V listinné podobě budou dále moci zůstat recepty na omamné látky, označené modrým pruhem, dále veškerá preskripce na žádanku, preskripce pro rodinné příslušníky lékaře a recepty pro poskytování veterinární péče. I ostatní recepty bude možno vystavit v listinné podobě v případě výpadku elektřiny nebo internetu, výpadku počítačového systému předepisujícího lékaře, nebo výpadku služeb webového rozhraní centrálního úložiště. Nad rámec zákona bude rozsah povolené listinné preskripce vymezen vcelku široce, pokud se podoba vyhlášky nezmění.

Zadruhé, z prvních zpráv o úhradové vyhlášce, představených zástupkyní Ministerstva zdravotnictví na parlamentním podvýboru pro ekonomiku zdravotnictví minulý týden, se zdá, že k určité kompenzaci nákladů na zavádění e-receptu do ordinací dojde touto cestou. Předběžně byl zmíněn příspěvek na elektronizaci ve výši 1,70 Kč za recept.

Jistou útěchou tedy může být, že na rozdíl od hostinských či stánkařů, kterým na EET nepřispěl nikdo, dostanou lékaři na e-recepty alespoň nějaký příspěvek, a to cestou úhradové vyhlášky z rozpočtu zdravotních pojišťoven.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…