Přeskočit na obsah

Otevřený dopis budoucímu ministru zdravotnictví

Vážený pane ministře,

zcela jistě mě neznáte, ani já Vás nejspíš osobně neznám, dokonce v tuto chvíli ani ještě nevím, jak se jmenujete. Ale chápu, že až budete vybrán a usednete do svého nového křesla, okamžitě se na Vás sesype tisíc a jeden problém, kterými naše zdravotnictví trpí. A proto se chci pokusit Vám už v předstihu říci, že ačkoli se starám o své pacienty velmi dobře, jsem poctivý a nepodvádím, nežije se mi dobře. Stejně tak se nežije dobře stovkám dalších lékárníků v obcích a malých městech.

Stát na nás za poslední roky navalil a chystá se dále valit spoustu nových povinností. Nejenže nám nová administrativa a regulace přidělává práci a finanční náklady, na které nám stát nijak nepřispívá, ale dokonce se vypisují obrovské, doslova likvidační pokuty na to, když v nějaké vypjatější chvíli uděláme chybu. A udělat chybu není těžké, protože jednotlivá nařízení jsou nepromyšlená a navzájem neprovázaná.

Z celospolečenského hlediska je jistě pozitivní, že se za poslední roky snižují ceny nejběžnějších léčiv, pro která si k nám pacienti chodí. Bohužel to má ten negativní dopad, že systém marží s poklesem ceny snižuje také odměnu lékárníků – a to za několik let o desítky procent! Také zrušení regulačních poplatků před několika lety nám bylo, jako jediné zdravotnické profesi, kompenzováno pouze částečně.

Všechno je ještě o to složitější, že mnohé pacienty musíme posílat jinam, protože řada léků na menší lékárny vůbec není dodávána!

Za této situace se nikdo nemůže divit, že stále více – už desítky – malých lékáren zaniklo a další stovky se k zániku blíží. Pro některé z jejich pacientů nejspíš nebude problém vyrazit autem někam do vedlejšího města do obchodního centra, ale pro mnohé to bude znamenat namáhavou cestu veřejnou dopravou. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale občas mě napadá, jestli to vlastně není něčím cílem.

A tak mi dovolte, abych Vás pozval k návštěvě své lékárny co nejdříve poté, co po volbách dostanete svou vládní limuzínu. Anebo ještě lépe, ani nemusíte jezdit, ale určitě se prosím podívejte na nespravedlivý systém úhrad v lékárenství. Pacienti – Vaši voliči – si to zaslouží. A my, lékárníci, ostatně také.



PharmDr. Jan Hendrych,

lékárník a majitel lékárny

U zlatého lva, Dobruška

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené