Přeskočit na obsah

Objev biomarkeru raných stádií agresivního karcinomu prsu

U nich podle odhadů až z 85 % nikdy nedojde k progresi v invazivní nádory. Na druhou stranu u mnoha nádorů v raném stádiu, které později progredují, je standardní konzervativní léčba nedostatečná a nedokáže zabránit jejich rozšíření v těle.

Vědci z Whitehead Institute při Massachusetts Institute of Technology (MIT) nyní objevili gen SMARCE1, který je již v časných stadiích přítomen ve zvýšené míře u skupiny tumorů, které budou invazivní. Poprvé tak bude možné odlišit oba druhy tumorů. S tímto biomarkerem lékaři budou schopní navrhovat léčbu pro pacienty individuálně.

Souvislost s hladinou SMARC1 a prognózou onemocnění platí i pro pacienty s rakovinou plic a vaječníků. Význam tohoto genu se tak zjevně neomezuje pouze na jediný druh rakoviny. Bylo zjištěno, že 50 % nádorů v raném stádiu s vysokou expresí SMARCE1 metastázuje během 10 až 15 let po prvotní diagnóze. Vědci rovněž během retrospektivní studie prozkoumali hladinu SMARC1 ve vzorcích tkáně ze zhruba 200 časných stádií rakoviny prsu. Prokázalo se, že vzorky s největším výskytem SMARC1 patřily nádorům, které později metastázovaly a měly nejhorší výsledky při terapii.

Aby zjistili, které léze jsou agresivnější než jiné, vědci v čele s Piyushem Guptou, profesorem biologie na MIT, analyzovali na 350 genů se zvýšenou expresí u invazivních druhů nádorů. Identifikovali rozsáhlou skupinu těchto genů, které umožňují rozšíření do podpůrných struktur kolem buněk – tzv. extracelulárního matrixu. Celou tuto skupinu reguluje jediný gen – právě SMARC1. Tento gen je zřejmě významný pouze v raných stádiích, což z něj činí vhodný biomarker hned v tomto kritickém bodu onemocnění.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené