Přeskočit na obsah

Drony vpadly do medicíny

Z toho se podaří zachránit pouze 8–10 % těch, u kterých je co nejdříve provedena defibrilace. Z tohoto důvodu jsou defibrilátory vybaveny letiště, sportovní arény, školy a další místa, kde se shromažďuje větší počet lidí.

Ve Stockholmu si ověřili pro použití k záchraně osob se zástavou srdce moderní dopravní média, kterým jsou drony. Drony se v poslední době testují nejen pro válečné účely, ale jejich upotřebení narůstá při dodávce zboží, zvláště ve špatně dostupných oblastech, při hledání pohřešovaných osob a při monitorování dopravy a různých velkých shromáždění. Je logické, že byl systém dronů zapojen také do medicíny, zejména k rychlé dostupnosti medicínské pomoci.

Studii sponzoroval Fond inovací při stockholmské radě. Hlavním řešitelem úkolu byl Andreas Claesson, který byl zaměstnancem Centra pro resuscitace na Karolinska Institute ve Stockholmu. Výzkum ukázal, že kolem Stockholmu, zejména v letních dovolenkových měsících, trvá poskytnutí naléhavé zdravotní péče současnými opatřeními téměř 30 minut. Použití dronů podstatně zkrátilo tento čas na 5 minut. Ukázalo se, že drony byly v průměru o 17 minut rychlejší než záchranka. Výzkumníci používali malý lehký defibrilátor, vybavený textem s instrukcemi pro jeho použití. Přístroj byl připojen k malému dronu se čtyřmi rotory a místem pro kameru. Dron startoval z hasičské stanice, vzdálené přibližně 10 km od místa, kde byl zaznamenán poslední případ zástavy srdce.

Drony mohou být použity také k rychlému dodání adrenalinu pacientům s život ohrožující anafylaktickou reakcí, nebo k doručení opiátů, k nalezení osob zavalených lavinou nebo topících se. Při pokusech byli nalezeni figuranti až ve vzdálenosti 60 m, a to podstatně rychleji, než toho byl schopen záchranář. Můžeme konstatovat, že používání dronů se stane rychle rutinním a levným prostředkem v medicíně, zvláště v odlehlých a špatně přístupných oblastech. Testy již dnes prokázaly, že tento systém má velký potenciál k záchraně lidských životů.


Claesson A, Bäckman A, Ringh M, et al. Time to delivery of an automated external defibrillator using a drone for simulated out‑of‑hospital cardiac arrests vs Emergency Medical Services. JAMA 2017;317:2332–2334.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené