Přeskočit na obsah

Cukrovka stojí rok od roku více peněz. Její léčba spolyká až polovinu toho, co rakovina

Jedním z hlavních důvodů je, že stále více klientů VZP má přístup k moderním léčivým přípravkům. Právě na léky na recept připadá více než 60 % z celkových výdajů za diabetes. Náklady na cukrovku tak loni dosáhly zhruba poloviny částky, kterou VZP vydala na léčbu všech nádorových onemocnění – ta si vyžádala přibližně 13,9 miliardy korun.

Cukrovka (diabetes mellitus) je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu cukrů. Na úterý 14. listopadu připadá Světový den diabetu. V uplynulém roce vykázali lékaři tuto diagnózu u více než 548 tisíc klientů VZP.

Jak rostou počty klientů VZP s cukrovkou a náklady na péči o ně

Z bezmála sedmi miliard celkových nákladů na péči o diabetiky šlo loni téměř 4,2 miliardy korun na léky na předpis. Necelé dvě miliardy zaplatila VZP za zdravotní výkony. Zbytek do celkové částky připadl například na různé zdravotnické pomůcky, lázně apod.

Jak se vyvíjí počet klientů VZP s cukrovkou v krajích

Prevence diabetu je možná jen částečně. Spočívá ve zdravém stravování, udržování normální váhy a dostatku pohybu. VZP proto svým klientům přispívá mimo jiné i na pohybové aktivity. Spolu s příspěvky zaměřenými výhradně na diabetiky (nákup desinfekčních prostředků, doplatek z ceny testovacích proužků, nákup jehel k inzulinovým perům a další) vyplatila loni VZP na těchto benefitech svým klientům bezmála 190 milionů korun. Kompletní nabídku příspěvků najdete zde.

Příspěvky pro letošní rok je přitom nutné vyčerpat už do konce tohoto měsíce.

Zdroj: VZP

Sdílejte článek

Doporučené