Přeskočit na obsah

Pražští hygienici Pražanům doporučují nechat se preventivně očkovat proti chřipce

Stoupl počet onemocnění ve skupině nejmladších dětí do 5 let. „Nemocnost ARI je stále nízká a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku dokonce nižší. V následujících týdnech však předpokládáme vzestup těchto onemocnění,“ popisuje aktuální stav v Praze ředitel HSHMP Jan Jarolímek s tím, že laboratorním virologickým vyšetřením jsou převážně zjišťovány nechřipkové viry.

V 48. týdnu virus chřipky na území hlavního města Prahy nebyl laboratorním virologickým vyšetřením zachycen, zjišťovány nechřipkové viry.

Od konce října jsme na webových stránkách začali zveřejňovat aktuální informace o výskytu hlášených ARI. Informace za uplynulý týden pravidelně aktualizujeme každé pondělí. Pod pojmem ARI je evidován soubor akutních onemocnění postihujících dýchací cesty a chřipku.

„Naše doporučení jsou konzistentní a stále ještě doporučujeme preventivní očkování proti chřipce,“ říká šéf pražských hygieniků Jarolímek. A jak na to? Je to jednoduché – stačí navštívit svého registrujícího praktického lékaře nebo očkovací centrum. Jde jednoznačně o nejúčinnější preventivní opatření. Očkování doporučujeme hlavně osobám s chronickým onemocněním plic, ledvin, srdce a také onkologickým pacientům a obézním osobám. Dále je očkování velmi vhodné i pro seniory starší 65 let a též lidi, kteří pracují nebo žijí ve větších kolektivech jako například ve zdravotnictví, sociálních službách či veřejném sektoru. Zdarma je očkování pro lidi starší 65 let a dále osoby s některými typy chronických onemocnění. Řada zdravotních pojišťoven však poskytuje významný finanční příspěvek na očkování proti chřipce i svým dalším pojištěncům. Bližší informace poskytnou přímo jednotlivé zdravotní pojišťovny.

Zajímavé informace k očkování

Níže HSHMP uvádí také 2 grafy s vývojem hlášení ARI za hlavní město Prahu.

Graf 1: Vývoj hlášení ARI za hlavní město Prahu – rozdělení podle věkových skupin

Graf 2: Vývoj hlášení ARI za hlavní město Prahu – srovnání s rokem 2017 ve 48. týdnu, tj. od 27. 11. do 3. 12.

 

Zdroj: HSHMP

Sdílejte článek

Doporučené