Přeskočit na obsah

Středočeští hygienici: Na vánočních trzích se můžete občerstvit bez obav

Patří sem teplé nápoje, jako například svařené víno, káva, grog, punč nebo horká čokoláda, dále pak pokrmy připravované na grilu jako grilovaná masa, uzenina nebo sýr a také prodej hotových pokrmů, například halušek s uzeným masem, masových směsí se zeleninou či zabíjačkového guláše. Návštěvníci vánočních trhů si mohou dopřát také trdelník, langoše, bramborák, hranolky nebo speciality vietnamské kuchyně.

„Při kontrolách se zaměřujeme hlavně na vybavení stánků, osobní a provozní hygienu, riziko možné kontaminace surovin pro přípravu pokrmů, způsob skladování surovin, nakládání s odpady, ale také na zajištění mytí rukou a WC pro obsluhu. Pochybení jsme dosud zjistili pouze u 15 % provozovatelů, kterým jsme udělili finanční sankci,“ přibližuje ředitelka KHS Jarmila Rážová.

Mezi nejčastěji zjišťované závady patřilo neudržování ploch a zařízení pro manipulaci s potravinami a pokrmy v čistotě a dobrém stavu, nedodržování podmínek pro skladování potravin a pokrmů, nezajištění mytí rukou obsluhy, nedostatečné vybavení pojízdných a přechodných prostor nebo neposkytování informací o alergenech obsažených v prodávaných pokrmech. Dosud provedené kontroly potvrdily, že většina provozovatelů stánkového prodeje občerstvení základní hygienická pravidla dodržuje.

Zdroj: KHS STK

Sdílejte článek

Doporučené