Přeskočit na obsah

České srdce: Vyšetřovací mise v Nepálu

Dále finanční podpora katetrizačních operací vrozených srdečních vad dětských pacientů v Súdánu a Nepálu a organizace vyšetřovacích misí, například do Ghany, Súdánu či Nepálu.

Vždy je na tyto mise vybrána skupina mladých, motivovaných a odhodlaných lékařek a lékařů, kteří s použitím přenosné echokardiografické techniky vyšetřují obyvatele chudých zemí, kde je omezený přístup k základní zdravotní péči. Právě v těchto zemích je vysoká incidence získaných a vrozených srdečních onemocnění. Každá mise je koordinována místními organizacemi zajišťujícími velmi důležitou podporu od dobrovolníků a zdravotníků, kteří pomáhají s organizací každého vyšetřovacího dne (měření tlaku, glykémie, odečet výšky a váhy, komunikace s obyvateli, mediální podpora a propagace). U nás to byla při naší, celkově již čtvrté misi, National Heart and Lung Society Nepal, respektive kardiochirurg dr. Kaushal Tiwari, který screening camp na místě zaštiťoval a na kterého jsme se mohli ve všem spolehnout. Této mise, která se konala od 4. do 19. listopadu 2017, se zúčastnil historicky nejpočetnější vyšetřovací tým, složený z pěti mladých kardiologů z České republiky (dr. Tereza Nováková a dr. Mária Holická z Fakultní Nemocnice Brno Bohunice, dr. Adéla Gábrlíková a dr. Tereza Rišková z Fakultní nemocnice Ostrava). Echokardiografickou supervizi zaštiťoval dr. Hasam Khanar z Cleveland Clinic v Abu Dhabi. Poprvé se mise zúčastnili také dva studenti medicíny z 2. Lékařské fakulty UK v Praze (Petr Kala a Markéta Rozhoňová), kteří pomáhali při fyzikálním vyšetřování a nasávali medicínské zkušenosti, které by v českých nemocnicích mohli jen zřídka zažít. Jen pro zajímavost, všichni členové týmu, včetně studentů medicíny, se opět rozhodli hradit si letenky, ubytování a stravu ze svých úspor. Z nadačních peněz byl hrazen pouze transport po Nepálu během vyšetřovacích dní.

A jak probíhal samotný vyšetřovací den?

Ráno jsme vstali a posnídali s místními, poté jsme se přesunuli na místo určené pro vyšetřování, což byla většinou nějaká větší budova ve vesnici či městečku v okolí města Bharatpur. Tam již byly přípravy v plném proudu, místo pro registraci příchozích, vážení, měření, krevní tlak, glykémie, místnost pro auskultaci a zejména místa pro echokardiografická vyšetřování. Jakmile bylo vše připraveno, především elektrický proud (někdy i z generátorů), mohli jsme začít. Nejdříve byli všichni pacienti podrobeni auskultačnímu vyšetření našimi studenty medicíny, kteří mimochodem odvedli skvělou práci, poté následovalo echokardiografické vyšetření. V případě patologického echokardiografického nálezu proběhla konzultace s dr. Tiwarim o místních možnostech terapie a sledování. U několika komplexních vad jsme museli dokonce kontaktovat a požádat o radu odborníky z Dětského kardiocentra ve Fakultní nemocnici v Praze Motole.

Vyšetřena byla téměř tisícovka pacientů

Během této mise se nám podařilo komplexně vyšetřit 951 osob, z nichž u devíti jsme diagnostikovali porevmatické onemocnění srdce, u dvou defekt septa síní, u dalších dvou defekt septa komor, dále perzistující ductus arteriosus (PDA) u jedné mladé ženy. U většiny z těchto pacientů se jednalo i primozáchyt onemocnění. Jelikož je Nepál jednou z nejchudších zemí světa a současně v něm prakticky neexistuje zdravotní pojištění, každému pacientovi jsme v případě patologického nálezu nabídli finanční pomoc při eventuelní katetrizační či chirurgické operaci. Právě výše zmíněná mladá žena, u které jsme nově diagnostikovali PDA, podstoupila v Národním kardiologickém centru v Kathmandu dne 26.12.2017 perkutánní uzávěr této vrozené srdeční vady. Další dva pacienti na svou operaci čekají. Vyšetřovací den pak byl k večeru většinou zakončen malým symbolickým ceremoniálem jako vyjádření díků místních obyvatel, což bylo velice milé a povzbuzující do dalších dní.

Účastníci byli na misi o své dovolené

Jelikož si všichni účastníci berou na mise v práci dovolenou a hradí si je ze svých vlastních peněz, první týden je vždy věnován vyšetřování a ten druhý poznávání místních krás. Získali jsme mnoho zážitků a modřin při přejezdech po nepálských „cestách“, stanuli pod úpatím majestátných vrcholů Himalájí – Annapuren či ochutnali steak z yaka a další místní speciality (včetně Dal Bhatu na mnoho způsobů). Naneštěstí jsme také okusili příznaky vysokohorské nemoci, pro něž jsme museli vzdát zdolání průsmyku Thorong La ve výšce 5 400 metrů nad mořem na známém Annapurna Circuit treku. Místo toho jsme zamířili do města Pokhara, které leží u nádherného jezera. Je výchozím trekařským městem s nádherným okolím, kde nás uchvátil především východ slunce s prvními paprsky dopadajícími na Himaláje. Nakonec jsme se proletěli s leteckou společností Buddha Air a prošli se po zaprášeném a rušném hlavním městě Káthmándú. Poté jsme již zamířili do svých domovů, respektive za svými pacienty zpět do našich nemocnic.

Podpora českých studentů medicíny

Novinkou, kterou někteří ze čtenářů Medical Tribune již možná zachytili, je změna jména našeho nadačního fondu (pozn. autora: dříve se jmenoval Nadační fond Africké srdce). Tato změna reflektovala veškeré aktivity, které jsme během roku a půl fungování nadačního fondu uskutečnili. Náš nadační fond je velmi živý organismus, který se neustále vyvíjí - a my s ním. Je neoddiskutovatelné, že podpora Afriky bude i nadále stěžejním pilířem naší činnosti, ale čas nám ukázal, že ne jediným. Aktivity v Nepálu i v ČR jsou toho jasným důkazem. Právě pomoc nejen v zemích třetího světa, ale i v naší zemi je dalším krokem, který plánujeme v roce 2018. Započali jsme tento krok tím, že chceme více podporovat vzdělávání českých studentů medicíny. Tím, že se zúčastní našich misí, se setkají s diagnózami, které jsou již v Česku zcela raritní, naučí se pracovat v týmu a také si neoddiskutovatelně rozšíří své medicínské obzory. Letos chceme také zahájit podporu vědecko-výzkumných stáží pro české mladé kardiology. Tyto stáže, které chceme částečně finančně podporovat, by měly probíhat na prestižních zahraničních kardiologických klinikách.

Program pro obyvatele ČR

Tou nejčerstvější novinkou, kterou plánujeme, je pomocná ruka českému obyvatelstvu. Ve spolupráci s IKEM a Českou kardiologickou společností plánujeme běžecký závod pro širokou veřejnost PrOBĚHni se. Na tomto projektu od samého počátku spolupracujeme se společností Raul, která se mimo jiné stará o organizaci Jizerské 50 a Běhej lesy a o stejnou práci, jen na charitativní bázi, se postará na PrOBĚHni se. Závod odstartuje v sobotu 21. dubna 2018 v areálu IKEM, svou trasu povede převážně Kunratickým lesem a jeho cílem je upozornit na časnou a správnou prevenci kardiovaskulárních onemocnění. V naší zemi totiž ročně skončí 300 000 pacientů v českých nemocnicích se srdečními chorobami, navíc polovina lidí v Česku na nemoci kardiovaskulárního aparátu umírá. Právě proto vznikl tento nový projekt. Výtěžek ze startovného podpoří činnost Nadačního fondu České srdce. Závodníkům nabídneme trať v délce 6 a 11 kilometrů a také dětské okruhy, závod zahájí přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. Účastníci závodu se mohou těšit nejen na sportovní vyžití, ale i na edukativní programy zaměřené na prevenci srdečních chorob. Budeme po celý den účastníky běhu seznamovat s nemocemi srdce a jejich prevencí, měřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, natáčet EKG a učit základní prvky resuscitace. Touto akcí chceme upozornit na to, jak důležité je kardiovaskulárním chorobám předcházet. Více na oficiálním webu www.probehni.se

MUDr. Michal Pazderník, FESC, kardiolog Oddělení akutní kardiologie IKEM, zakladatel Nadačního fondu Africké srdce a účastník nepálské mise

V Nepálu je extrémně vysoká četnost revmatického postižení srdce a z důvodu absence zdravotního pojištění je většina pacientů odsouzena ke konzervativní léčbě, což vede k časté smrti. Nynější lékařská mise do Nepálu navazovala na echokardiografický screening dospělé populace v pěti venkovských oblastech jižního Nepálu v okolí města Bharatpur z podzimu 2016, kdy bylo vyšetřeno 780 pacientů, z nich u 55 byla echokardiograficky diagnostikována revmatická choroba srdeční (prevalence 71 na 1 000 vyšetřených). To je extrémně vysoké a alarmující číslo nemající v rozvojových zemích světa obdoby.

Zdroj: Nadační fond České Srdce

Sdílejte článek

Doporučené