Přeskočit na obsah

Ministr Vojtěch se setkal s pacientskými organizacemi

Současně ocenil aktivity Pacientské rady a jejich aktivní zapojení do připomínkových řízení klíčových legislativních návrhů. „Pacientské organizace hrají neocenitelnou roli v českém zdravotnictví a já si jejich činnosti velice vážím. Díky Oddělení podpory práv pacientů se rozvinula bližší spolupráce pacientských organizací a ministerstva. Aktivity kolegů velmi podporuji a věřím, že se nám bude dařit tuto spolupráci dále rozvíjet a ministerstvo tak směrem ke klíčovým aktérům zdravotnictví, pacientům, ještě více otevřít,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Směrem k pacientům promluvili také náměstek ministra pro zdravotní péči Roman Prymula, náměstek ministra pro legislativu a právo Radek Policar, náměstkyně ministra Alena Šteflová, ředitelka Odboru dohledu nad zdravotním pojištěním a nyní pověřená řízením sekce ekonomiky a zdravotního pojištění Helena Rögnerová a předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně a poradce ministra Štěpán Svačina. „Ideálem je pacient jako rovnocenný partner lékaře v diagnosticko-terapeutickém postupu. Avšak jen edukovaný pacient může klást lékaři ty správné otázky a vyžadovat srozumitelné odpovědi, což je nezpochybnitelný předpoklad pro porozumění principům léčby. Právě v edukaci a podpoře spočívá klíčová role pacientských organizací,“ uvedla na setkání s pacientskými organizacemi náměstkyně ministra Alena Šteflová. Náměstek Roman Prymula se věnoval především očkování a odškodňování poškozených. Roli České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně ve spolupráci s pacientskými organizacemi vyzdvihl poradce ministra a předseda ČLS JEP Štěpán Svačina.

Hlasy pacientů jsou při strategických rozhodováních Ministerstva zdravotnictví uplatňovány prostřednictvím Pacientské rady, kterou jmenoval ministr zdravotnictví v říjnu roku 2017. Pacientským organizacím o tom pohovořil náměstek ministra pro legislativu a právo Radek Policar: „Pacientská rada se zúčastnila již dvou připomínkových řízení, a to v problematikách úhrad vysoce inovativních léčivých přípravků a v problematice paliativní péče. Zástupci pacientů byli také oficiálně přizváni k jednání o nové legislativní úpravě kategorizace a úhradové regulace zdravotnických prostředků.“ Veškeré informace včetně zápisů z Pacientské rady, záznamů a prezentací ze setkání naleznete na stránkách Ministerstva zdravotnictví v sekci Pacientské organizace. V nejbližších týdnech by zároveň měl být spuštěn nový informační portál pro pacienty a pacientské organizace.

Zdroj: SLP

Sdílejte článek

Doporučené