Přeskočit na obsah

Olympijský festival propojí registr dárců kostní dřeně a fanoušky sportu

Letos poprvé bude možné vstoupit do Registru i v rámci návštěvy Olympijského festivalu v Brně. V mobilním odběrovém místě, ve stánku českého biatlonu, budou moci sportovní fanoušci a návštěvníci udělat dobrou věc – vstoupit do Registru a dát tak tisícům nemocných z celého světa naději na uzdravení a normální život.

Rok plný rekordů – i tak mohou bez nadsázky nazývat rok 2017 v Českém registru dárců krvetvorných buněk Institutu klinické a experimentální medicíny. Celkem 3 011 nových dárců se za uplynulý rok zapsalo do Registru, což je o 1 864 více než v roce 2016, jedná se o roční největší nárůst za posledních 15 let. Nábor potencionálních dárců by mohl být letos ještě úspěšnější, neboť Registr rozšiřuje svá stálá odběrová místa po celé republice. Zájemci do něj mohou nově vstupovat i v Břeclavi, kde má od ledna 2018 nové náborové místo. Rozšířit řady dárců bude možné také o víkendu 17. – 18. února 2018 od 9.00 do 16.00 ve stánku biatlonu při návštěvě pavilonu „Z“ Olympijského festivalu v Brně. „Jsme rádi, že nám Český svaz biatlonu a Český olympijský výbor dal možnost celý den na místě oslovovat mladé, zdravé, potenciální dárce kostní dřeně. Právě takoví jsou totiž jako dárci nejlepší. Do Brna se chystáme s kolegy, kteří budou přijímat ty, kteří se rozhodnou někomu zachránit život. Pokud splní přísná vstupní kritéria, mohou se během víkendu stát jedním z více než 28 000 lidí, kteří jsou v České republice aktuálně v Registru zapsaní,“ popisuje Mgr. Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Český registr dárců a krvetvorných buněk intenzivně spolupracuje s Českým svazem biatlonu více než tři roky. „Biatlon se za poslední roky dostal díky vytrvalé práci mnoha lidí na české sportovní výsluní a získal si srdce statisíců fanoušků. Dokážeme opakovaně bojovat o medaile na vrcholných sportovních akcích, pořádáme významné světové soutěže na našem území a podařilo se nám oslovit silné partnery. Snažíme se rozvíjet naši základnu, a také využít potenciálu, který na veřejnosti máme. Proto jsme již před lety spojili síly s Českým registrem dárců krvetvorných buněk IKEM a letos dáváme možnost jejich týmu uspořádat přímo v rámci Olympijského festivalu v Brně samotný nábor potenciálních dárců. Rádi tak vracíme důvěru, kterou jsme od fanoušků a veřejnosti získali,“ doplňuje Mgr. Jiří Hamza, prezident Českého svazu biatlonu.

Transplantace kostní dřeně je v dnešní době standardním postupem, který zachraňuje stále více nemocných. Je často jediným způsobem léčby pacientů s poruchou krvetvorby (leukémie, anémie, poruchy imunity atd.). Dárcovství kostní dřeně je dobrovolné, bezplatné a anonymní. Vstupní vyšetření potenciálních dárců není hrazeno ze zdravotního pojištění, v plné výši musí hradit Registr z vlastních zdrojů nebo sponzorských darů. „V Českém registru dárců krvetvorných buněk IKEM je aktuálně zapsáno 28 307 potenciálních dárců, na celém světě je jich pak téměř 32 milionů. Přesto aktuálně hledáme pomoc pro 48 nemocných dětí i dospělých z celé republiky, kteří bojují o život. Věříme a pevně doufáme, že rekordní počet nových dárců, kteří se v minulém roce do registru zapsali, další zájemce nezastaví, a naopak je tento rekordní počet motivuje ke vstupu a záchraně lidského života. Tím, že do registru vstoupí i jediný dárce, se zvýší nemocným pacientům naděje na záchranu,“ říká Bc. Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Dárcovství krvetvorných buněk je vždy dobrovolné, bezplatné a anonymní.

Podmínky vstupu:

  • věk 18-40 let (evidence v databázi registru do 55 let věku dárce)
  • hmotnost více než 50 kg
  • dobrý zdravotní stav (žádné závažné onemocnění - ani v minulosti)
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
  • zdravotní pojištění platné v ČR
  • ochota pomoci jakémukoliv pacientovi nejen z ČR, ale i ze zahraničí

Zdroj: IKEM

Sdílejte článek

Doporučené