Přeskočit na obsah

Další nová naděje protinádorové léčby na obzoru

Na prestižní konferenci AACR (American Association for Cancer Research) 2018 bude společnost Sotio prezentovat předklinická data o SO‑C101, nově vyvíjené metodě léčby nádorových onemocnění.



Biotechnologická společnost vlastněná skupinou PPF Group 10. dubna oznámila, že na nadcházející výroční konferenci Americké asociace pro výzkum nádorových onemocnění AACR 2018 bude prezentovat poster s předklinickými daty vyhodnocujícími nově vyvíjený protinádorový přípravek SO‑C101 (RLI‑15). Konference AACR se koná od 14. do 18. dubna 2018 v Chicagu ve státě Illinois.

Poster, který byl schválen odbornou komisí AACR, bude vystaven jako součást sekce Immunomodulatory Agents and Interventions. Souhrnné informace o obsahu prezentace jsou dostupné na webových stránkách AACR.

Předklinická data ukazují několik pozitivních účinků SO‑C101 v oblasti vyvolávání protinádorové imunity, včetně kombinované léčby SO‑C101 s protilátkami anti‑PD1, která u myší vedla v 70 procentech případů ke kompletnímu vymizení nádoru prostaty. SO‑C101 také vyvolává pozitivní aktivaci lymfocytů u opic. Působení přípravku SO‑C101 bylo testováno rovněž v laboratorním prostředí na lidských buňkách, přičemž testy prokázaly jeho silnější účinky ve srovnání s přípravky IL‑2 a IL‑15.



O SO‑C101

Přípravek SO‑C101 je vyvíjen ve spolupráci s firmou Cytune Pharma, sesterskou společností Sotio. SO‑C101 (RLI‑15) je fúzní protein IL‑15 a IL‑15Rα. Jedná se o nový imunoterapeutický přístup s potenciálním využitím u řady onkologických onemocnění. V předklinických experimentech se ukázalo, že SO‑C101 stimuluje a vyvolává tvorbu imunitních efektorových buněk, jako jsou cytotoxické buňky T a NK, ale nestimuluje imunoinhibiční regulační T lymfocyty. Experimenty ukázaly, že SO‑C101 je ve srovnání s nemodifikovaným IL‑15 nebo IL‑2 účinnější a je buňkami lépe tolerovaný. SO‑C101 a jiné přípravky na této bázi umožňují realizovat kombinace s dalšími imunoterapeutickými strategiemi, včetně tzv. checkpoint inhibitorů. SOTIO má v plánu zahájit první klinickou studii zařazující pacienty s nádorovými onemocněními na počátku roku 2019.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…