Přeskočit na obsah

Robot přispěje k lepším operačním výsledkům v onkologii

Komplexní onkologické centrum ve Fakultní nemocnici v Motole bude pro své pacienty využívat operačního robota. MT hovořila s přednostkou Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole a předsedkyní České onkologické společnosti ČLS JEP docentkou MUDr. Janou Prausovou, Ph.D., MBA, o přínosech moderní operační léčby pro onkologické pacienty.



 

  • Paní docentko, jaké výhody vidíte v operování onkologických pacientů robotem?

 

Základním principem správné onkologické operativy je široký přístup, dobrá viditelnost tumoru a dobré hojení, a to robot zajišťuje. To znamená, že i rekonvalescence pacienta bude daleko kratší a umožní rychlý přístup k onkologické následné léčbě.

Metodika centralizace péče, kterou se řídíme, povede k tomu, že k robotu přitáhneme pacienty, kteří by jinak zůstávali na malých pracovištích, kde se určitých operací dělá nízký počet, tím myslím dvě, tři za rok. Tak nízký počet znamená riziko ne zcela adekvátního výkonu, protože jenom ten, kdo operuje často, to opravdu umí. Není to o tom, jestli je někdo lepší nebo horší, je to praxe, která zaručuje kvalitu. Takže to je určitě další aspekt.

A další je centralizace rozhodnutí multidisciplinárního týmu o diagnosticko‑terapeutickém postupu, který se tím pádem centralizuje tam, kde je robot, a tudíž i onkologická léčba bude správně nastavena.



 

  • Znamená to, že časem by se operovali roboticky všichni onkologičtí pacienti, nebo by to bylo jenom pro určité fáze choroby a určité typy nádorů?

 

To je asi spíš otázka pro chirurgy, nicméně indikace se do budoucna určitě budou rozšiřovat. Tady jde o techniku výkonu a o nácvik příslušného terénu a operace. Mluví se o nádorech v oblasti hlavy a krku, v hrudníku, v břiše, takže určitě se spektrum robotických operací rozšiřovat bude a bude to ku prospěchu pacientů.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…