Přeskočit na obsah

Nefrologové využívají moderní ultrazvukové přístroje

Moderní ultrazvukové přístroje umožňují vyšetřit pacienty se selháním ledvin přímo u lůžka na dialyzačním středisku. V nefrologii slouží k zobrazení ledvin a vývodných močových cest, posouzení jejich velikosti a struktury, k zobrazení případných anomálií a také k zobrazení cév.



„Pokud máme možnost při zavádění kanyly do centrálního žilního systému provádět výkon pod ultrazvukovou kontrolou, můžeme se vyhnout nebezpečným komplikacím, které hrozí při zavádění kanyly tzv. naslepo,“ uvedl MUDr. Ondřej Remeš, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Nymburce. Kanylaci provádějí nefrologové poměrně často, zvláště v situaci, kdy u pacienta dojde k selhání funkce ledvin a je nutné akutně zahájit léčbu dialýzou.

Ultrazvukem se kontroluje cévní přístup, který je vytvořen spojením vlastní tepny a žíly, eventuálně s použitím umělé cévní protézy. Dialyzační spojka je zatížena rizikem komplikací při opakovaném napichování jehel při hemodialyzačních procedurách. Nezbytné jsou pravidelné ultrazvukové kontroly průchodnosti, umožní včas odhalit krevní sraženiny a další komplikace.

„Díky zobrazení cév za pomoci ultrazvuku můžeme provést punkci žíly a umístit kanylu do optimální polohy s vysokou přesností,“ řekl MUDr. Jiří Vlasák, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Sokolově.

Moderními ultrazvukovými přístroji, které jsou velké jako notebook a lze je snadno přenášet, jsou postupně dovybavována všechna dialyzační střediska a pro jejich užití jsou proškolováni lékaři i sestry.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Hereditární angioedém: co je nového?

28. 3. 2024

Journal of Comparative Effectiveness Research uveřejnil v květnu 2023 inspirativní práci Maureen Wattové a jejích spolupracovníků, v níž je nepřímo …