Přeskočit na obsah

Poruchy kognice. Je rizikem nedostatek sodíku?

Nedostatek sodíku tak vede ke snížení pozornosti, pádům, frakturám, potížím se srdcem i k předčasnému úmrtí. Často však v klinické praxi unikne pozornosti jako příčina potíží.

Mediálně známá hyponatremie je stav, kdy dojde k poklesu koncentrace Na+ v séru pod 135–137 mmol/l. Nastává při pití nadměrného množství vody během náročné fyzické aktivity (typicky u maratónců). Označuje se jako EAH (exercise-associated hyponatremia) a zemřelo na ni už 14 sportovců.

Mírné příznaky, typické pro starší osoby, zahrnují závratě, bolest hlavy, žaludeční nevolnost, pocit na zvracení a otoky. Vážnější případy se vyznačují neurologickými a kognitivními problémy. Nová studie nyní přesně určila, jak různá koncentrace sodíku ovlivňuje kognici u starších dospělých jedinců.

Vědci sledovali po dobu 4,6 roku 5 435 zdravých osob nad 65 let, žijících v sociálních zařízeních. Ukázalo se, že při porovnání s lidmi, jejichž koncentrace Na+ byla 141–142 mmmol/l, měli muži s koncentrací sodíku 120–140 mmol/l o 30 % vyšší riziko symptomů kognitivních poruch na počátku studie a toto riziko bylo vyšší o 37 % během sledování. Zajímavé je, že koncentrace sodíku v rozmezí 143–153 mmol/l vedla rovněž ke zhoršení kognitivních funkcí.

Vědci připomínají, že další výzkum může odhalit, zda korekce množství sodíku může zabránit poklesu duševních schopností.

Zdroj: Nowak KL et al. Serum Sodium and Cognition in Older Community-Dwelling Men. Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Published online before print February 2018, doi: 10.2215/CJN.07400717.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené