Přeskočit na obsah

Český registr dárců krvetvorných buněk IKEM má nový DNA izolátor

Tento multifunkční přístroj na vyšetření nových dárců umožní testovat HLA dárců ze tří variant biologického materiálu – krve, slin, bukální stěru. Dárce tak během pár vteřin odevzdá vzorek slin, přístroj pak do hodiny naprosto perfektně a bez lidského zásahu vyizoluje DNA a připraví vzorek k dalšímu zpracování. Z této DNA poté laboranti určí molekulárně – genetickými metodami HLA znaky. Celý proces vstupu dárce do registru se tak významně urychlí. Jen od začátku letošního roku vstoupilo do Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM 1 812 dárců, což je více než polovina všech nově registrovaných dárců za loňský rok.

Proces zpracování a vyhodnocování vstupních vzorků dárců trvá několik dní. Český registr dárců krvetvorných buněk IKEM však získal nejmodernější přístroj, který dokáže ze vzorků biologického materiálu precizněji a rychleji, než tomu bylo doposud, získat DNA pro další vyšetřování genetických znaků na bílých krvinkách. Největším přínosem tohoto typu DNA izolátoru je, že umožní zpracovat nejen krev, ale také sliny a stěry z bukální (ústní) sliznice. „Všechny 3 varianty odběrů biologického materiálu pro vstupní vyšetření jsou pro registr při náboru nových dárců důležité. DNA izolátor rozšíří zejména možnost zpracování nekrevních vzorků – bukálních stěrů nebo slin, jejichž odběr registr využívá v rámci náborových akcí po celé České republice. Jen od letošního ledna do května jsme s týmem registru byli již na více než pěti akcích. Tyto způsoby odběru mohou také usnadnit vstup do registru i zájemcům, kteří mají dopravně nedostupná naše náborová místa. Vstup do registru tak nebyl nikdy jednodušší – pracovníci registru zašlou zájemci odběrovou sadu s podrobným návodem, zájemce provede odběr samostatně v pohodlí domova a vzorek pošle zpět do registru poštou. Tím se opět rozšiřuje možnost komplexně pokrýt při náboru celou Českou republiku,“ říká Bc. Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Jen v dubnu letošního roku měl registr dva velmi úspěšné nábory, na kterých se za necelý týden podařilo získat a zapsat do databáze 1 041 nových dárců. Jedná se o doposud nejvyšší počet nových dárců v historii náborů, které Český registr dárců krvetvorných buněk IKEM pravidelně po republice uskutečňuje. „Náš tým má za sebou desítky náborů v terénu a další nábory a propagační akce nás letos čekají. Již velmi brzy překročíme hranici 30 000 aktivních dárců evidovaných v databázi registru. Naše činnost by však nebyla v takové míře možná bez finanční podpory a spolupráce s našimi partnery, kterým tímto velmi děkujeme,“ podotýká Mgr. Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Český registr dárců krvetvorných buněk IKEM již tři roky úzce spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje a se společností Shell Czech Republic a.s. Oba partneři nepomáhají jen s propagací dárcovství kostní dřeně, ale i při náboru nových dárců. Nejvýznamnější složkou spolupráce je finanční podpora, díky níž je možné hradit vstupní vyšetření nových dárců. A nyní i pořízení nového přístroje – DNA izolátoru. „Jsme velmi rádi, že můžeme pomáhat tam, kde je to potřeba. Český registr dárců krvetvorných buněk potřeboval nový multifunkční přístroj, který by odborníkům v IKEM výrazně ulehčil práci, a hlavně zpřístupnil vstup do Registru širšímu množství lidí díky jednoduššímu odběru vzorků.Pro registr jsme zakoupili tento přístroj v hodnotě 463 tisíc korun, a i nadále plánujeme registr finančně podporovat. Největší odměnou pro nás jsou zprávy o zachráněných životech nemocných pacientů, ale i informace o rostoucím zájmu široké veřejnosti o vstup do registru,“ říká Pavel Los, generální ředitel Shell Czech Republic a.s.

Každý rok onemocní v České republice více než 100 lidí některým typem leukémie a asi 1000 pacientů různými poruchami krvetvorby, které je možné léčit transplantací kostní dřeně. „Nádorová onemocnění u dětí se stala, pokud však pomineme úrazy, nejčastější příčinou úmrtí dětí v civilizovaném světě. Velmi mě proto těší, že každý rok stoupá počet lidí, kteří do registru vstoupí a zvýší tak šanci na záchranu lidského života. Jsem ráda, že se zpěvák a herec David Gránský, se kterým dlouhodobě spolupracujeme, rozhodl vstoupit do Českého registru dárců krvetvorných buněk a napřímo tak podpořit dobrou věc a motivovat další lidi. A za to mu patří můj obrovský dík,“ uzavírá Vendula Pizingerová, prezidentka a zakladatelka Nadačního fondu Kapka naděje.

Dárcovství krvetvorných buněk je vždy dobrovolné, bezplatné a anonymní.

Podmínky vstupu:

  • věk 18–40 let (evidence v databázi registru do 55 let věku dárce)
  • hmotnost více než 50 kg
  • dobrý zdravotní stav (žádné závažné onemocnění – ani v minulosti)
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
  • zdravotní pojištění platné v ČR
  • ochota pomoci jakémukoliv pacientovi nejen z ČR, ale i ze zahraničí

Více na www.darujzivot.cz.

Zdroj: IKEM

Sdílejte článek

Doporučené