Přeskočit na obsah

České lázně potřebují pomoc zahraničních lékařů

Tito lékaři tak nebudou nuceni odejít, zůstanou na svých pozicích a zároveň získají prostor pro složení potřebné zkoušky.

České lázně se stejně jako nemocnice potýkají s nedostatkem lékařů i zdravotních sester. Stávající lékaři odcházejí do důchodu a mladí lékaři do lázní nemíří. Zejména v pohraničních regionech, kde se nachází řada lázeňských míst, je jich kritický nedostatek. "I když se lázeňské společnosti snaží nabídnout lékařům řadu benefitů, budují byty či financují zaměstnanecké vzdělávání, je jasné, že bez zahraničních lékařů se nyní české lázně neobejdou,“ komentuje situaci MUDr. Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR a zdůrazňuje, že bez těchto lékařů by řada lázeňských provozů musela být dříve či později uzavřena.

Současný systém testování zahraničních lékařů je navíc velmi komplikovaný. Před tím, než mohou sami začít léčit pacienty, musí absolvovat půlroční praxi pod dohledem, a následně složit velmi obtížné zkoušky v českém jazyce. „O složitosti zkoušky, jež je dána mimo jiné i velmi širokým záběrem napříč všemi odbornostmi, svědčí právě i malá úspěšnost zkoušek, se kterou by si neporadila ani řady českých lékařů, jež by ji navíc skládali v mateřštině,“ dodává dr. Bláha. Svaz léčebných lázní proto vítá i snahu ministerstva zdravotnictví o změnu této aprobační zkoušky.

Umožnit a usnadnit zahraničním lékařům působení v ČR je z krátkodobého pohledu dle Svaz léčebných lázní jediné možné řešení současného akutního nedostatku těchto odborníků v českém zdravotnictví. Jakákoliv jiná opatření, ať už přijetí určitých změn systému zdravotní péče nebo úpravy systému vzdělávání lékařů, se projeví až dlouhodobě, určitě ale ne dříve než za pět let.

Zdroj: Svaz léčebných lázní ČR

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…