Přeskočit na obsah

Dohodovací řízení pro rok 2019 úspěšné, lobbing se letos nekonal

Nemocnice musely přestat spoléhat na to, že při nedohodě dostanou v úhradové vyhlášce víc na úkor ostatních segmentů. Musely se po letech zvýhodňování spokojit s tím, že dohoda pro ně nejlepší není, kdyby ale psal úhradovou vyhlášku ministr, bylo by to pro ně mnohem horší. Poskytovatelé „nejdou na dřeň“, mírné navýšení úhrad dostanou. Nemocnice ale mají minimální prostor pro růst platů. Na desetiprocentní růst pro všechny zdravotníky jim příjmy od pojišťoven stačit nebudou. V dohodách je podpořena akutní péče, sestrám stoupnou příplatky za směnnost na 7000 korun, nově dostanou příplatek 3000 korun sanitáři a ošetřovatelky. Nemocnice varovaly, že pokud stát vydá platové tabulky pro všechny, bude muset nemocnicím přidat peníze, z dojednaných úhrad na to nemají. Ředitelé státních nemocnic dali najevo, že chtějí o rozdělení peněz na platy rozhodovat sami, stejně jako to nyní dělají se mzdami ředitelé v soukromých nemocnicích. Premiér Andrej Babiš je podpořil.

V roce 2019 půjde na zdravotní služby cca 320 miliard korun, téměř o 20 miliard více než se očekává letos. Zdravotní pojišťovny daly nabídky na hranici svých zdrojů. Nad rámec základního navýšení byla dohodnuta s nemocnicemi bonifikace za směnnost, naproti tomu požadavky lékárníků podle pojišťoven přesáhly možnosti systému.

Každý segment musel trochu slevit. Stomatologové nejsou zcela spokojení, jako realisté ale dohodu našli. Ambulantní specialisté si domluvili pro ně přijatelný způsob navyšování s tím, že dluh, který má zvláště za poslední čtyři roky systém vůči ambulantnímu sektoru, se tím nevyrovnává, nicméně v rámci nastavených parametrů jsou spokojeni. Soukromí gynekologové doufají, že ministerstvo neustoupí tlaku odborářů a dohody promítne do úhradové vyhlášky. V opačném případě by dohodovací řízení podle nich ztratilo smysl. Praktičtí lékaři hodnotí dohodu jako návrat k normálu a oceňují, že ministr splnil, co deklaroval. Že dokázal přesvědčit důležité hráče o tom, že je možné systém měnit k lepšímu a je možné, aby se všichni navzájem dohodli na tom, jak změny budou vypadat. Pokud by se to mělo změnit politickým nebo odborářským nátlakem, byl by to špatný signál a důvěra lékařů by navždy byla narušena, varovali praktici. Naději v to, že politici svými sliby nenaruší přijaté dohody se zdravotními pojišťovnami, vyjádřily také soukromé nemocnice. V případě, že by k tomu mělo dojít, musely by tyto nemocnice považovat přijatou dohodu za neplatnou. Koalice soukromých lékařů podle svého vyjádření přeje kolegům v nemocnicích přiměřené ohodnocení jejich práce, varuje ale před snahou odborů politickým nátlakem vymoci nemocnicím víc. Očekává, že ministerstvo bude výsledky dohodovacího řízení respektovat a přenese je do úhradové vyhlášky na rok 2019. Jakýkoli jiný postup by podle soukromých lékařů znamenal políček do tváře všem, kteří uvěřili v návrat zdravého rozumu do českého zdravotnictví a ustoupili v zájmu historické dohody ze svých požadavků.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…