Přeskočit na obsah

Revidovaná doporučení pro vakcinaci proti HPV infekcím

Očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) je doporučeno v prevenci HPV infekcí, mezi něž patří i maligní nádorové bujení asociované s HPV a genitální bradavice (kondylomata), od roku 2006 u žen a od roku 2011 u mužů. Doporučeno bylo schéma tří dávek v 0, 1 až 2 a 6 měsících, přičemž nejnižší věk očkování byl stanoven na 9 let (preferovaný věk 11‒12 let). Takzvané záchytné „catch-up“ očkování se provádělo ve věku 13‒18 let. Ve Spojených státech amerických se ale jedná o jednu z nejméně využívaných vakcinací v obecném očkovacím kalendáři.

Nová doporučení revidují dávkovací schéma, doporučený věk prvního očkování a postupy vakcinace při promeškání doporučeného věku očkování. Revidované schéma dvou dávek u 9letých a 14letých pacientů v 0 a ≥ 6 měsících je stejně imunogenní a efektivní jako schéma tří dávek. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) proto od října 2016 schválil schéma dvou dávek u těchto věkových skupin. Očekává se, že doba trvání imunity bude stejná jako u původního schématu.

Poradní výbor pro imunizační postupy dále nově doporučuje HPV vakcinaci v 11‒12 letech, nicméně očkování může proběhnout již od 9. roku života. Záchytné očkování pro ženy bylo prodlouženo do 26 let, pro muže do 21 let. Za zvláštních okolností se i u mužů prodlužuje do 26 let (u homosexuálů, jedinců, kteří mají pohlavní styk s osobou trpící rakovinou, autoimunitní chorobou, HIV a dalšími poruchami imunity). Pokud je vakcinace provedena v 15 letech a později, je doporučeno „klasické“ schéma tří dávek. Osoby očkované podle dřívějšího schématu se považují za adekvátně očkované.

Zdroj: 1. Meites E et al. Use of a 2-dose schedule for human papillomavirus vaccination — updated recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2016 Dec 16; 65: 1405. (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6549a5.htm)

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené