Přeskočit na obsah

Za poslední čtyři týdny zemřelo ve Středozemním moři tolik lidí, jako před tím za půl roku

Italské úřady před měsícem zabránily lodi Aquarius vylodit 630 lidí zachráněných na moři. Následovaly další blokády a překážky ze strany evropských států.

Nejméně 410 ze zmíněných 600 lidí, kteří utonuli (nebo se předpokládá, že se utopili), zemřelo v mezinárodních vodách mezi Maltou, Itálií a Libyí.

Evropští politici obviňovali záchranná plavidla nevládních organizací operujících v mezinárodních vodách v této oblasti z toho, že jsou povzbuzujícím faktorem pro lidi na útěku. Nedávné události na moři ovšem ukazují, že zoufalí lidé utíkají z Libye bez ohledu na přítomnost (či nepřítomnost) záchranných lodí na moři. Násilí, chudoba a konflikty vedou k tomu, že lidé riskují své životy i životy svých dětí.

Evropskou unií podporovaná libyjská pobřežní stráž letos odchytila přibližně deset tisíc lidí, které pak odvedla do detenčních center v Libyi. A to bez ohledu na to, jaký dopad to mělo na jejich životy a zdravotní stav. Přenesení veškeré zodpovědnosti za pátrací a záchranné operace ve Středozemním moři na libyjskou pobřežní stráž povede jen k dalším úmrtím.

Kromě toho, zákon neumožňuje ne-libyjským plavidlům vracet zachráněné lidi zpět do Libye, jelikož tato země není považována za bezpečnou. Lidé zachránění v mezinárodních vodách mají být převezeni do nejbližšího bezpečného přístavu, to je v souladu s mezinárodním a námořním právem.

Bezohlední pašeráci, kteří neberou ohledy na lidské životy, nadále ohrožují lidi tím, že je nakládají do chatrných a pro cestu na moři nevhodných plavidel. Ve Středozemním moři je proto zapotřebí plně fungující záchranný systém. Dokud se tak nestane, lodě nevládních organizací budou mít důležitou roli v poskytování pomoci těm, kteří se na moři ocitají v ohrožení života. Proto by v rámci záchranných operací měly mít přístup do nejbližších bezpečných přístavů, a to jak pro vyloďování, tak pro doplňování zásob.

Lékaři bez hranic mají ve Středozemním moři zdravotnický tým na lodi Aquarius, kterou provozuje organizace SOS Mediterranee. Aquarius v současné době kotví v přístavu francouzského Marseille. Do oblasti pátracích a záchranných operací plánuje návrat koncem července.

* Statistická fakta poskytla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM)

Zdroj: Lékaři bez hranic

Sdílejte článek

Doporučené