Přeskočit na obsah

Světový den dárců kostní dřeně

Nikdy se nevzdávat – přesně tímto mottem se řídí válečný veterán Roman Kolář (46). V roce 2006 překonal rakovinu varlete, o jedenáct let později musel podstoupit transplantaci kostní dřeně. Ani ne rok po operaci, v sobotu 8. září 2018, běžel společně s týmem Ústavu hematologie a krevní transfuze a Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM závod RunCzech na podporu dárcovství kostní dřeně. Aktuálně se totiž hledá dárce pro 54 dětských a dospělých pacientů, kteří potřebují transplantaci kostní dřeně. V Českém registru dárců krvetvorných buněk IKEM je nyní celkem 30 707 dárců a od dnešního dne nově také ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch. V sobotu 15. září si lidé po celém světě připomenou Světový den dárců kostní dřeně a při té příležitosti se Petřínská rozhledna s Tančícím domem rozsvítí v červené barvě – v barvě krve a v barvě Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Rok 2018 je pro Český registr dárců krvetvorných buněk doslova přelomový – během jediného dne se podařil nejúspěšnější nábor v historii, překonala se hranice třiceti tisíc dárců v ČR a registr získal za svoje aktivity prestižní celosvětové ocenění. Umístil se na prvním místě v celosvětovém žebříčku všech registrů kostní dřeně za kampaň ke Světovému dni dárců kostní dřeně v roce 2017. Každoročně o tuto prestižní cenu bojuje 100 organizací a registrů z 57 zemí světa. „Tento rok je pro Český registr dárců krvetvorných buněk opravdu nejúspěšnější za dobu jeho existence. V dubnu během jediného dne vstoupilo do registru 741 nových dárců, což je naprostý rekord. Jsme za to velice rádi, protože se v posledních letech navýšil počet diagnóz, u kterých lékaři používají transplantaci krvetvorných buněk jako vhodnou a účinnou léčebnou metodu. Navíc každoročně přibývá pacientů s těmito onemocněními, takže jsme rádi za každého dárce, který rozšíří řady potencionálních zachránců života,“ říká Mgr. Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM. U příležitosti letošního Světového dne dárců kostní dřeně vstoupil do Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM také ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch, který je dle kritérií naprosto ideálním dárcem – muž, ve věku 18–40 let, s dobrým zdravotním stavem a ochotou pomoci jakémukoliv pacientovi nejen z ČR, ale i ze zahraničí. „Ročně v České republice onemocní sto pacientů některým typem leukémie, tisíc s různými poruchami krvetvorby a každé tři minuty je na světě diagnostikován další člověk, který onemocněl poruchou krvetvorby. Český registr dárců krvetvorných buněk je mezinárodně propojen se všemi registry, což nám umožňuje vyhledávat dárce po celém světě a naopak. Ve mezinárodních registrech je v tuto chvíli evidováno 32 590 575, což je necelé 1 % dospělé světové populace. K tomu, aby dárce našla většina pacientů, je to však stále málo,“ říká Bc. Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Velké štěstí tak měl Roman Kolář (46) – válečný veterán, kterému byla v roce 2005 diagnostikována první onkologická diagnóza a v loňském roce musel podstoupit transplantaci kostní dřeně, protože onemocněl akutní myeloidní leukémií. „Nedokážu vyjádřit, jak moc jsem vděčný svému dárci, kterého se díky mezinárodní databázi registrů dárců kostní dřeně podařilo najít hned v sousedním Německu. Po transplantaci mi však začaly další obtíže, dostal jsem zánět močového měchýře a přestaly mi fungovat ledviny. Myslel jsem, že to bude můj konec, ale od malička jsem duší bojovník. S primářem z Ústavu hematologie a krevní transfúze jsem se proto vsadil, že pokud svůj boj vyhraju a přežiju, poběží se mnou desetikilometrový běžecký závod. Slovo dalo slovo a necelý rok od transplantace jsme s jeho kolegy a s lidmi z registru dárců kostní dřeně společně dorazili do cíle běžeckého závodu,“ uzavírá Roman.

Není to však jen příběh Romana, každoročně přibližně 10 000 pacientů podstoupí transplantaci kostní dřeně a dostane krvetvorné buňky od zdravého dárce. Přes 50 % pacientů nalezne svého nepříbuzného dárce v zahraničním registru. Jako poděkování všem dárcům a jako připomínka Světového dne dárců kostní dřeně se v sobotu 15. září 2018 večer rozsvítí do červené barvy Petřínská rozhledna a Tančící dům, a to vše díky Magistrátu hl. m. Prahy a Pražské správě nemovitosti. „Minulý rok se nám podařilo jako připomínku Světového dne dárců kostní dřeně rozsvítit v červené barvě Petřínskou rozhlednu, což mělo mezi lidmi, a především mezi pacienty a dárci, velký pozitivní ohlas. Jsem velmi rád, že ji letos opět rozsvítíme, a navíc jsme si dali závazek, že každý rok nasvítíme jednu budovu navíc jako symbol každého nového dárce. Letos se tak k Petřínské rozhledně připojí i ikonický Tančící dům,“ říká ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

DÁRCOVSTVÍ KRVETVORNÝCH BUNĚK JE VŽDY DOBROVOLNÉ, BEZPLATNÉ A ANONYMNÍ.

Podmínky vstupu:

  • věk 18-40 let (evidence v databázi registru do 55 let věku dárce)
  • hmotnost více než 50 kg
  • dobrý zdravotní stav (žádné závažné onemocnění – ani v minulosti)
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
  • zdravotní pojištění platné v ČR
  • ochota pomoci jakémukoliv pacientovi nejen z ČR, ale i ze zahraničí

WWW.DARUJZIVOT.CZ

Zdroj: IKEM

Sdílejte článek

Doporučené