Přeskočit na obsah

Ministerstvo navrhne návrat k původnímu systému letecké záchranky

Vrtulníky by podle tohoto návrhu provozovali převážně soukromí dopravci. Policie a armáda by působily na dvou stanovištích. To by znamenalo návrat před rok 2017. V současnosti má policie dvě základny, armáda také dvě a zbylých šest tři soukromé firmy. Soukromníkům přitom smlouvy končí v roce 2020.

V roce 2016 přitom předseda ANO Andrej Babiš navrhl místo fungujícího systému letecké záchranky vytvořit státní podnik. Loni v září pak tehdejší vláda ČSSD, ANO a lidovců schválila materiál, podle něhož měl do konce roku 2017 vzniknout harmonogram přechodu od soukromých provozovatelů k nové státní firmě. S touto variantou už ale ministerstvo zdravotnictví vůbec nepracuje. Změna vyplynula z připomínkového řízení k rozpracovanému materiálu, který obsahoval dvě možné varianty provozování vrtulníků.

„Do konce října předložíme vládě jednu variantu, a to provozování letecké záchranné služby soukromými dopravci se silovými resorty na dvou základnách,“ oznámil na jednání zdravotního výboru sněmovny v září náměstek ministra zdravotnictví prof. Roman Prymula. „Finální rozhodnutí je na vládě. Pokud náš materiál zamítne, museli bychom materiál přepracovat,“ dodal.

Podle slov Prymuly se žádné z ministerstev k provozování případného státního podniku nehlásí. „Dostali jsme obrovské množství podnětů, pouze dva resorty doporučovaly pokračovat na variantě státní podnik,“ poznamenal Prymula.

Jedním z důvodů jsou nakonec i finance. Přitom původním argumentem pro změnu systému měly být úspory. Ukázalo se ale, že soukromí smluvní provozovatelé vyjdou levněji. „Experiment by sice mohl znamenat lepší kontrolu, ale když jsme zjišťovali hodinovou sazbu, vnitro i obrana jsou dražší než soukromý provozovatelé,“ poznamenal Prymula.

Nový tendr na provozování letecké záchranky po roce 2020 by měl řešit některé praktické problémy se současným provozem. „Jsou regiony, kde není 24hodinová pohotovost a při novém tendru budeme uvažovat o tom, aby to bylo narovnáno,“ uvedl například Prymula.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené