Přeskočit na obsah

Homolka získala technickou novinku: angiolinku propojitelnou s CT. Zatím jako jediná nemocnice v ČR

Nemocnice Na Homolce dnes novinářům a odborné veřejnosti slavnostně představila svůj nový přístrojový komplet umožňující zejména dokonalejší vyšetření a léčbu cévních onemocnění. Tvoří ho dva samostatné, ale současně vzájemně kompatibilní a kombinovatelné přístroje, a to angiografický přístroj a multidetektorové CT. Homolka je v současnosti jediným zdravotnickým zařízením v republice, které tuto technickou novinku získalo, a to díky téměř 40milionové dotaci od Ministerstva zdravotnictví.

„Moderní medicína je v řadě oborů významně závislá na špičkovém přístrojovém vybavení. Jsem velmi rád, že Ministerstvo zdravotnictví je schopno obnovu zdravotní techniky aktivně finančně podporovat. Instalace unikátního kombinovaného CT přístroje s angiolinkou je jen jedním z takových příkladů. Finanční podpora nemocnic bude pokračovat i v dalších letech. Naším cílem je, aby české zdravotnictví drželo krok s nejvyspělejšími zeměmi světa a abychom tak našim občanům i nadále mohli poskytovat špičkovou péči,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přidaná hodnota nového zařízení spočívá v systému zvaném Miyabi, tj. v rafinované konstrukci umožňující propojení obou přístrojů. Právě díky této konstrukci lze při jednom výkonu a bez přemísťování pacienta získat současně jak zobrazení cévního řečiště (katetrizačně), tak zobrazení tkání v řezech (pomocí CT), a tedy detailnější informaci například o vztahu cévních struktur k okolním tkáním. Dosud mohli lékaři takovou informaci dostat jen v případě, že převezli pacienta z jednoho přístroje na druhý. Nyní se CT jednotka po kolejnicích přisune k angiolince a CT skener se pak může posouvat přímo nad jejím stolem, kde leží pacient.

„Užitek z kombinace tohoto přístrojového vybavení budou mít především pacienti postižení výdutěmi mozkových tepen nebo akutní cévní mozkovou příhodou. Oba přístroje pak samostatně budou sloužit jak k diagnostice cévních onemocnění, a to především angiolinka, tak například k diagnostice a léčbě onemocnění páteře, plic či jater. Ročně jsme připraveni na těchto přístrojích celkem vyšetřit a ošetřit až 7 tisíc pacientů,“ říká ředitel Nemocnice Na Homolce a primář radiodiagnostického oddělení Josef Vymazal.

Necelých 40 milionů na nákup celého zařízení přidělilo Ministerstvo zdravotnictví Nemocnici Na Homolce z dotačního programu na podporu rozvoje a obnovy materiálně-technické základny nemocnic ve státním vlastnictví. Něco přes 16 milionů přidala nemocnice z vlastních zdrojů. Díky této investici bude moci nadále rozvíjet jak svůj diagnostický program, který je jedním z nejlepších v republice, tak svůj neméně vyspělý program miniinvazivní intervenční léčby, v tomto případě především endovaskulární (katetrizační) léčby mozkových cév a intervenčních výkonů na páteři.

Zdroj: Nemocnice Na Homolce

Sdílejte článek

Doporučené